Stijn Ruijssenaars en Mikey Woltheus presenteren de LGBTIQ+ avond in Odeon. (Foto Theo van Sambeek).
Stijn Ruijssenaars en Mikey Woltheus presenteren de LGBTIQ+ avond in Odeon. (Foto Theo van Sambeek). (Foto: )

'Ik ben hoe ik ben: gewoon een mens van vlees en bloed'

Mireille Camps

Op donderdag 7 november vanaf 20.00 uur wordt in jongerencentrum Odeon een voorlichtingsavond gehouden voor en over de 'LGBTIQ+ community'. Voor ouders, andere geïnteresseerden, maar ook de jongeren die uit de kast komen, een vaak verwarrend proces en ingewikkelde materie. Vrijwilliger bij Odeon, Mikey Woltheus en stagiair bij Cordaad-Welzijn, Stijn Ruijssenaars, geven uitleg en antwoord op vragen en kunnen putten uit zowel professionele kennis, als een schat aan eigen ervaring.

VELDHOVEN - Vanuit de Nederlandse belangenorganisatie COC komt iemand om het onderwerp ook vanuit hún missie en visie te bespreken. Mikey Woltheus: "De avond gaat voornamelijk over het uit de kast komen. Ik ben zelf bijvoorbeeld panseksueel: dat is een term die heel veel mensen nog niet kennen. Men vergelijkt het ook wel met biseksualiteit, waarbij je op mannen en/of vrouwen valt, terwijl je bij panseksualiteit niet per definitie op het geslacht let. Ik zou bijvoorbeeld ook op een transgender kunnen vallen. .

Ondersteunen

"Ook vinden we het heel belangrijk dat je open mág zijn over je geaardheid, vooral op scholen, maar ook voor ouders, zodat zij hun kind zo goed mogelijk kunnen ondersteunen", gaat Woltheus verder: "Je hoeft het niet persé te áccepteren –voor sommige mensen lukt dat gewoon niet- als je maar wel hun manier van 'zijn' of de keuze van de invulling van hun leven réspecteert", benadrukt Mikey. "Mijn vader bijvoorbeeld, heeft nog steeds moeite om het te accepteren en in zijn geval heeft het Christelijk geloof er ook mee te maken. Maar ik ben hoe ik ben: gewoon een mens van vlees en bloed".
Beiden zijn wel van mening dat de ontwikkelingen op het moment té snel gaan voor veel mensen. "Kijk", zegt Stijn Ruijssenaars, "Ik ben 'gewoon' hetero of eigenlijk cisgender en voel me gewoon man. Maar op het moment mag er bijvoorbeeld niet eens meer gesproken worden van mannen of vrouwen bij het omroepen op de perrons van de NS. Dát werkt echt averechts bij de mensen. Of een winkel maakt plotseling een hele afdeling genderneutraal. En drie soorten toiletten lijken me trouwens ook wel genoeg", lacht Ruijssenaars. "Genoeg stof om over te praten dus!"

Wél graag aanmelden:

stijnruijssenaars@cordaadwelzijn.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden