Het Veldhovens Kamerkoor maakt zich op voor een jubileumconcert.
Het Veldhovens Kamerkoor maakt zich op voor een jubileumconcert. (Foto: )

Jubilerend Veldhovens Kamerkoor herdenkt bevrijding

Van de redactie

Dit jaar wordt op grote schaal het einde van de Tweede Wereldoorlog herdacht, 75 jaar geleden. Het Veldhovens Kamerkoor, dat dit jaar 30 jaar bestaat, draagt daaraan bij in zijn jubileumconcert.

VELDHOVEN - Centraal in het programma staat het a capella gezongen 'De trein naar Sobibor' van de Nederlandse componist Mathieu Dijker. Hij gebruikte het indringende gedicht 'De trein' van Bert Voeten als basis voor de tekst.

Uitbreiding

Het Veldhovens Kamerkoor is voor deze gelegenheid uitgebreid met het Oisterwijks Kamerkoor, dat onder leiding van dezelfde dirigent staat. Er is een dansoptreden en een expositie. Drie musici leveren een belangrijke bijdrage: sopraan Rianne Wilbers, violiste Ruth Walpot en pianiste Tannie van Loon. Voorzitter van het Veldhovens Kamerkoor Aad Hendrickx: "Onze dirigent Peter van Aerts kwam met het voorstel om het bijzondere werk van Dijker uit te voeren. Aansluitend bij het herdenkingsthema zochten we samenwerking met anderen om het programma te verbreden. Cardo Dance Dept. treedt op met de première van een ballet op de filmmuziek van de bekende oorlogsfilm Schindler's List. Ook wilden we graag jongeren bij ons programma betrekken."

Leerlingen van het Sondervickcollege maakten kunstwerken rond het thema. Deze zijn in de pauze en na afloop van het concert te bekijken." Ook de datum van het concert is niet toevallig: vlak na Allerzielen, van oudsher een herdenkingsdag. De koren zingen na de pauze werken van de componisten Mozart, Mendelssohn, Rheinberger en Pärt.

Actueel

De voorstelling is min of meer tweeledig. Aad Hendrickx: "De muziek na de pauze heeft een heel ander karakter. Het Kyrie van Mozart is heerlijk om te zingen en prachtig om naar te luisteren. Mendelssohn en Pärt gebruikten dezelfde tekst in het Duits en in het Latijn: 'Geef ons vrede'. Het zesstemmige werk van Rheinberger is gebaseerd op de bijbeltekst over de Emmausgangers, die een onbekende gastvrijheid aanboden. Een actueel thema dat toch van alle tijden is",

Het Veldhovens kamerkoor bestaat uit 20 enthousiaste vaste leden en een tiental projectleden die het koor door het jaar heen bij concerten ondersteunen. Iedere maandag wordt er gerepeteerd van 9.45 tot 22.00 uur in de Immanuelkerk, Teullandstraat 1 in Veldhoven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden