Wim Jansen en kleindochter Rosa hebben samen een boek geschreven. (Foto: Bert Jansen).
Wim Jansen en kleindochter Rosa hebben samen een boek geschreven. (Foto: Bert Jansen). (Foto: Bert Jansen)

Kleindochter en opa schrijven boek!

Tonnie Wesseling

'Wikkelo – Meer dan een naam'

Met een stralende lach opent ze de deur en geeft een hand: Rosa van Kempen, een 17-jarige tiener en kleindochter van Wim Jansen, 78 jaar. Samen hebben ze de afgelopen maanden het spannende young adult book 'Wikkelo – Meer dan een naam' geschreven.

VELDHOVEN - Ogenschijnlijk geen gemakkelijke opgave, want Rosa is licht verstandelijk beperkt en lijdt aan het Turnermozaïk syndroom. "Je ziet niets aan mij, maar ga me geen moeilijke som vragen."

Ter plekke

Maar, met de schrijfervaring van opa Wim liep alles op rolletjes. Het boek verscheen bij uitgeverij Boekscout al op vrijdag 13 september. "Hét moment voor een spannend boek", lacht moeder Marijke van Kempen.
Tijdens een kleine logeerpartij bij opa en oma Jansen vertelde Rosa dat ze een verhaal in haar hoofd had, een spannend verhaal en misschien wel iets voor een boek. "Ze bedacht hele scènes ter plekke", verbaasde Jansen zich.
Het moest zelfs een bloederige thriller worden. Rosa bedacht de spannende scènes. Jansen: "Die heb ik prima kunnen gebruiken. Ik heb Rosa heerlijk haar gang laten gaan. Ze had soms wel nieuwe energie nodig, maar het boek is er gekomen. Razendsnel. We hadden meteen een plot."

Dikke pillen

Toen Rosa weer thuis was hebben beiden via de i-Pad en pc in een gemeenschappelijk document geschreven. Rosa volgt het Voortgezet Speciaal Onderwijs (VSO) en heeft 2 dagen per week dagbesteding op een boerderij. "Ik wil niet dat dagbesteding mijn eindstation wordt", reageert Rosa fel.
"Iedereen vindt z'n plek, dus jij ook", stelt moeder Marijke gerust.
Qua rekenen en spelling scoort Rosa laag. Maar ze leest heel veel en liefst spannende dikke pillen. Zo heeft ze alle boeken van Harry Potter gelezen en veel boeken van Steven King. Ze heeft een bijzonder levendige fantasie en is zeer creatief. Opa Wim hoefde eigenlijk alleen de feiten en de rode draad in het verhaal te houden en omdat ook in dit geval de appel niet ver van de boom is gevallen, vielen beider schrijfstijlen vloeiend ineen.

Spanning

In het boek krijgt hoofdpersoon Amira van Wikkelo, studente geschiedenis, een anoniem briefje waarin ze wordt aangespoord om onderzoek te doen naar haar afkomst. Samen met een lieve vriendin gaat ze opzoek naar de geheimzinnige tipgever en daardoor ontdekken ze nog meer vreemde zaken.
De spanning loopt hoog op wanneer de onbekende besluit drastische maatregelen te nemen waarbij Amira verstrikt raakt in een beangstigende situatie...

Persoonlijke zoektocht

Wim Jansen heeft overigens al eerder 2 boeken geschreven, namelijk: 'Kruutmoes en Paashoutjes, de weg naar later' (2011 Free Musketeers) en 'Hanebalken' (2017, Lecturium) en heeft diverse columns geschreven voor SeniorWeb Veldhoven - computercursussen en computerhulp door en voor 50-plussers.
De beoordeling van Boekscout over 'Wikkelo – Meer dan een naam' was bijzonder lovend: "Jullie mogen trots zijn op dit werk dat vele harten zal veroveren en wellicht een persoonlijke zoektocht bij lezers teweeg zal brengen!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden