Het Kruisherenklooster in Sint Agatha is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Er leven nog 6 paters. FOTO: De Schalm.
Het Kruisherenklooster in Sint Agatha is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Er leven nog 6 paters. FOTO: De Schalm. (Foto: )

Openhartige verhalen van 6 kloosterlingen in 'CELIBAAT'

Van de redactie.

Regisseur Daan Jongbloed (1984) presenteert na de veelbesproken documentaire Boer Peer een nieuwe film over een manier van leven die aan het verdwijnen is. Dit keer over het celibaat. Daarvoor heeft hij maandenlang bij de Kruisheren van Sint Agatha gefilmd. In deze kleine gemeenschap wordt nauwelijks gesproken over hun seksuele onthouding en de afwezigheid van een liefdesrelatie. Maar de behoefte om erover te praten is er wel degelijk, zo blijkt uit deze film.

VELDHOVEN - Een zomer lang woont Jongbloed bij de Kruisheren van Sint Agatha. "Van dichtbij heb ik het kloosterleven mogen meemaken. Eén voor één ging ik met de kloosterlingen in gesprek. Het verraste mij hoe open ze waren."

Taboe

De Kruisheren van Sint Agatha kiezen al op jonge leeftijd voor een celibatair leven in het klooster. "Het lijkt mij nogal wat om liefdesrelaties en seksualiteit op te geven, terwijl het verlangen hiernaar in mijn beleving erg sterk is. Ik was erg nieuwsgierig hoe zij die keuze ervaarden", aldus Jongbloed.
Al snel ontdekt hij dat het gesprek over deze verlangens gevoelig lag. "Seksualiteit is een taboe binnen het klooster, er wordt nooit over gesproken", vertelt Joe in de documentaire.

Van vlees en bloed

De kloosterlingen vertellen openhartig over hun nieuwsgierigheid naar intimiteit en hun verlangens. "Ik dacht dat deze kloosterlingen in een soort verlichte staat zouden verkeren na een leven lang bidden en met zo'n regelmatige dagorde", aldus Jongbloed. "Maar het zijn vooral gewoon mensen van vlees en bloed, met dezelfde worstelingen en twijfels als ikzelf. Dat vond ik een hele verademing."

Als één van de broeders vervolgens schoorvoetend onthult dat hij ook op mannen valt, is de documentaire op zijn kwetsbaarst. "Ik hoop dat de documentaire helpt dit soort taboes te doorbreken", aldus Jongbloed. "Ik ben de Kruisheren dan ook erg dankbaar voor hun vertrouwen en openhartigheid."

Daan Jongbloed

Daan Jongbloed heeft eerder 'Boer Peer' gemaakt, een indringende documentaire over een 97-jarige teruggetrokken boer die nog leeft alsof de tijd 100 jaar stil had gestaan. Met 'Celibaat' legt Jongbloed wederom een manier van leven vast die aan het verdwijnen is. Het Kruisherenklooster in Sint Agatha is het oudste nog bewoonde klooster van Nederland. Er leven nog 6 paters.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden