"We hebben een heel fijne klik samen die uitgegroeid is tot een vriendschap", stellen Ingrid Minnaert (rechts) en Rianne Isendoorn. FOTO: Ad Adriaans.
"We hebben een heel fijne klik samen die uitgegroeid is tot een vriendschap", stellen Ingrid Minnaert (rechts) en Rianne Isendoorn. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'De Zonnebloem is voor mij het contact naar buiten'

Ad Adriaans

'Wandelen is leuk als je het samen doet', staat er op de website van de Zonnebloem. De Zonnebloem brengt mensen bij elkaar. Ook in Veldhoven.

VELDHOVEN - "De Zonnebloem is voor mij het contact naar buiten", zegt de in 1965 in Suriname geboren Francis Cedok. Ze woont alleen en is door ziekte aan huis gekluisterd. Sinds 2015 neemt ze zoveel als mogelijk deel aan de activiteiten van de Zonnebloem. "Als ik gezond was, zou ik aan alles deelnemen, maar dat lukt niet altijd. Een keer of 5 per jaar ben ik van de partij."

Gevolg van...

Cedok is één van de gasten die regelmatig een bezoekje krijgt van Jacqueline van den Bos-De Rouw. Ze is sinds een jaar of 5 vrijwilliger bij de Zonnebloem. "Ik zag indertijd de voorzitter van Cobbeek Centrum worstelen met een tekort aan vrijwilligers. Na mij kwamen er meer vrijwilligers bij en nu hebben we een heel fijne groep."
Een gevolg van de vergrijzing van de wijken Cobbeek Centrum en d'Ekker is een aanwas van gasten voor de Zonnebloem. Nieuwe vrijwilligers zijn dan ook van harte welkom. "Hoe meer vrijwilligers, hoe beter we de gasten kunnen verdelen. Je krijgt er veel warmte en liefde voor terug. Ik heb er veel voldoening van", besluit Van de Bos.

Vriendschap

Die mening deelt Ingrid Minnaert. Dit jaar is al het 20e jaar dat ze haar gast Rianne Isendoorn bezoekt die valt onder de wijk Zonderwijk-'t Look. Die heeft sinds haar 24e een neurologische aandoening. Ze is afhankelijk van een elektrische ligrolstoel. En van hulphond Marly, een 3-jarige labrador. "We hebben een heel fijne klik samen die uitgegroeid is tot een vriendschap", stellen beiden. Indertijd krijgt Isendoorn de tip om de Zonnebloem in te schakelen. "Dan kun je ook een keer gaan winkelen of zo." Gemiddeld bezoekt ze jaarlijks een 5-tal activiteiten van de Zonnebloem. Daarnaast maakt het tweetal ook samen wel eens een uitje. "We zijn al 2 keer naar een concert van Guus Meeuwis geweest."

Op de foto gast Francis Cedok (links) en vrijwilligster Jacqueline van den Bos-De Rouw.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden