Goede zangers zijn altijd welkom bij Kempenkoor. Zij kunnen vrijblijvend een keer binnenlopen op maandagavond in gemeenschapshuis D'n Bond waar het koor repeteert van 19.45 tot 22.15 uur. FOTO: Paul Beelen.
Goede zangers zijn altijd welkom bij Kempenkoor. Zij kunnen vrijblijvend een keer binnenlopen op maandagavond in gemeenschapshuis D'n Bond waar het koor repeteert van 19.45 tot 22.15 uur. FOTO: Paul Beelen. (Foto: )

70 jaar Kempenkoor: Team-/topsport!

Ad Adriaans

Met een grootse uitvoering van het oratorium Elias van Mendelssohn viert Kempenkoor op zaterdag 2 november in theater De Schalm het 70-jarig bestaan.

VELDHOVEN - In 1949 begint in Veldhoven-Dorp een groepje mannen een profaan koor: een koor dat wereldlijke liederen zingt. In 1956 gaat dat mannenkoor samen met dameskoor Giocoso. Samen gaan ze verder onder de naam Veldhovens Gemengd Koor. Dit koor groeit uit tot een groot regionaal koor dat al weer jaren bekendheid geniet onder de naam Kempenkoor. Sinds 1990 zingen de ruim 80 ambitieuze koorleden onder leiding van dirigent Cees Wouters.

Het koor brengt voornamelijk avondvullende programma's. Wouters: "Als koor kun je dan meer je muzikaliteit kwijt. Je komt gaandeweg in een flow terecht. Het is één geheel met een begin- en eindpunt." Het streven tot het verzorgen van kwaliteitsconcerten leidt ertoe dat het koor zich tot de betere amateurkoren van Zuid-Nederland mag rekenen. Met regelmaat leggen de koorleden een stemtest af. "Ik luister onder meer naar de omvang van de stem en hoe het gehoor ontwikkeld is. Ook moeten ze 3 nummers uit het huidige repertoire zingen", legt de dirigent uit.

Al 15 jaar voert het koor in de week vóór Pasen de Matthäus Passion uit in de Sint-Petrusbasiliek in Oirschot. De uitvoering duurt zonder pauze maar liefst 3 uur. "Het is een traditie geworden en spreekt veel mensen aan. In Nederland worden meer dan 200 uitvoeringen gegeven. Onze uitvoering trekt bezoekers uit het hele land. Door de locatie en de akoestiek. Maar ook omdat wij de barokuitvoering brengen waar de meeste uitvoeringen hedendaags zijn", weet koorlid Marjon Starrowsky.

In september 2018 zijn de repetities voor het jubileumconcert gestart. Elias is een oratorium: een groot werk voor koor, solisten en orkest, gebaseerd op een bijbels verhaal. Wouters: "Het vertelt het verhaal van de profeet Elias. Groots en meeslepend. Er staan straks 130 mensen op het podium." De koorleden vinden het fijn om samen toe te werken naar een uitvoering. De sociale cohesie is dan ook heel belangrijk, weet zanger en concertmanager Frank Kerremans. "We zien het als team- en topsport. Je wilt je collega's niet in de steek laten. We hebben allemaal de focus om toe te werken naar een mooie uitvoering." Het harde werken gaat goed samen met af en toe een kwinkslag van de dirigent tijdens de repetities. Om de boog te ontspannen zijn er regelmatig gezellige activiteiten. Elk lustrum is er een concertreis. Zoals dit jaar in oktober naar Praag.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden