"Mijn vader zei: 'Wij hebben geen jeugd gehad'" FOTO: Theo van Sambeek.
"Mijn vader zei: 'Wij hebben geen jeugd gehad'" FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

'Hoe kwetsbaar de vrijheid soms is'

Mireille Camps

Veldhoven 75 jaar vrij

Zelf een kind van ná de oorlog, wordt de Veldhovense Ad Vialle zich steeds bewuster van een onbezorgde jeugd die zijn vader – en velen mét hem - moesten ontberen tijdens die oorlog. Vialle heeft veel lijntjes lopen naar vrede en vrijheid en het vieren ervan.

VELDHOVEN - Ad Vialle is van 1953, na de oorlog dus en opgegroeid in een tijd van vrede en vrijheid. Maar hij beseft steeds meer wat die 2 woorden - vrede en vrijheid - eigenlijk betekenen. Vialle: "Enerzijds komt dat bijvoorbeeld door het ouder worden van mijn vader en schoonvader, die wél de oorlog hebben meegemaakt en waarover vroeger heel weinig gesproken werd. Maar naarmate ze ouder worden, komen mensen vaak wél met verhalen. Mijn vader zei bijvoorbeeld: 'Wij hebben geen jeugd gehad'. Op zijn 15e jaar heeft hij namelijk ondergedoken gezeten in Knegsel en toen de oorlog afgelopen was, moesten 2 van zijn broers naar Indië. Mijn vader moest achterblijven voor het bewaken van NSB-ers. Dus toen de oorlog achter de rug was, was zijn héle jeugd weg."

Kwetsbaar

"Door dit soort ervaringen en doordat ik zelf steeds ouder word, besef ik hoe kwetsbaar de vrijheid soms is", zegt Vialle bedachtzaam.
"De oorlog is al een tijd achter ons, we wanen ons veilig en vinden dat heel gewoon. Maar ook vandaag de dag zitten we in een wereld vol rumoer. Af en toe komt het ook dichtbij, zoals met de MH17. Laatst was ook 'De mars van de vrede' in Bosnië op het nieuws, om de verschrikkingen in Srebrenica van 24 jaar geleden te herdenken. Na de Tweede Wereldoorlog riepen de mensen dat het nooit meer zover mocht komen... Om vervolgens jaren later te constateren dat het gewoon wéér gebeurt! Voormalige buren, voorheen vredelievend naast elkaar wonend, die elkaar gewoon afslachten. Mensen in concentratiekampen…"

Veteranen

Ad Vialle vindt het belangrijk in het hier en nu steeds te blijven beseffen wat een groot goed vrijheid eigenlijk is. Vialle: "Wat ik mooi vind, is het feit dat steeds meer jongeren zich ook betrokken voelen en op Veteranendagen en herdenkingen aanwezig zijn. Ik speel in het reünieorkest Regiment van Heutsz, een muziekkorps dat onder meer optredens verzorgt op Veteranendagen. Het korps is onderdeel van Stichting Ouwestomp in 's Hertogenbosch dat tevens bestaat uit een Veteranen Ontmoetings Centrum, waarvan ik secretaris ben. De Veteranendagen zijn echt een erkenning van wat veteranen nu en in het verleden gedaan hebben."
"Op zaterdag 14 september zijn 600 voertuigen door Eindhoven en regio gereden als herinnering aan de Operatie Market Garden tijdens de Tweede Wereldoorlog. En ook dat was voor mij een belangrijke herdenkingsdag", besluit Vialle.

www.omg2019.nl

www.ouwestomp.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden