'Vrijheid is een heel groot cadeau'


Voor Ingrid de Leest betekent vrijheid dat zij voor een heel groot gedeelte kan bepalen hoe haar leven eruit ziet. FOTO: Theo van Sambeek.
Voor Ingrid de Leest betekent vrijheid dat zij voor een heel groot gedeelte kan bepalen hoe haar leven eruit ziet. FOTO: Theo van Sambeek. (Foto: )

'Vrijheid is een heel groot cadeau'

Mireille Camps

Veldhoven 75 jaar vrij

Zelf bepalen welk werk je doet, is voor Coördinator Vluchtelingenwerk Cordaad Welzijn, Ingrid de Leest, een belangrijk onderdeel van vrijheid. Ze vindt het zinvol en nuttig om vluchtelingen en statushouders goed op de rit te krijgen binnen gemeente Veldhoven, zodat ook zij optimale vrijheid kunnen ervaren.

VELDHOVEN - Voor Ingrid de Leest betekent vrijheid dat zij voor een heel groot gedeelte kan bepalen hoe haar leven eruit ziet. Ze is zowel in haar persoonlijke als in haar werkzaam leven bijna dagelijks met het thema vrede en vooral vrijheid bezig.

Verschillende vormen

De Leest: "Vrijheid is een heel groot cadeau. En ik vind persoonlijk dat er heel veel kan als je binnen de Nederlandse kaders en wetten weet hoe je met die vrijheid moet - en kan - omgaan. Je hebt ook verschillende vormen van vrijheid en dat kan zowel positief als negatief voor jou uitwerken."

Geluk

"Dat is nogal wat! Kijk, wij weten eigenlijk niet beter dan dat we bijvoorbeeld zelf mogen kiezen welke studie we doen. Dat is niet voor iedereen weggelegd, want ook geld geeft een bepaalde mate van vrijheid. Als er geen geld is of er zijn andere belemmeringen om te kunnen studeren, kom je ook moeilijk verder. Voor mij heeft het toevallig goed uitgepakt en heb ik zelf werk kunnen kiezen waar ik positieve energie van krijg. Dat ik persoonlijk uitgedaagd word, geprikkeld word om verder te gaan en niet elke dag hetzelfde hoef te doen. Toch heb je ook een flinke dosis geluk nodig, daar ben ik me goed van bewust."

Vrijuit praten

De Leest coördineert het Vluchtelingenwerk in Veldhoven met veel plezier voor Cordaad Welzijn, ook in Veldhoven. Voorheen heeft ze onder meer 20 jaar gewerkt in diverse asielzoekerscentra.
De Leest: "Nu begeleid ik gezinnen en alleenstaande volwassenen vanuít de opvang. Dat is heel anders; we werken meer vanuit het individu. Eenmaal naar Nederland gevlucht uit oorlogsgebieden en andere onveilige situaties, moeten statushouders het ná die opvang plotseling zelf gaan doen binnen de gemeente waar ze terecht komen. Dat is echt heel moeilijk met al onze regels, afspraken en wetten. Zorgverzekeringen moeten geregeld worden, naast financiële en andere praktische zaken. Daar begeleiden wij - van Vluchtelingenwerk dus - hen in, naast het juridische stuk."

Gevoel

En tot slot: "Mensen vluchten niet zomaar: er zit altijd een heel verhaal achter. Als een asielzoeker een statushouder wordt, is de verblijfsduur voorlopig 5 jaar en moet hij of zij binnen 3 jaar inburgeren. Een man uit Ethiopië omschreef zijn belangrijkste gevoel van vrijheid hier, het gevoel dat hij weer vrijuit mag praten, zonder dat er camera's hangen of dat hij afgeluisterd wordt door de politie. Dat is het grootste goed."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden