"Elk jaar herdenken we het bombardement. Daags voor de bevrijding is Het Muggenhol gebombardeerd... Veel slachtoffers."
"Elk jaar herdenken we het bombardement. Daags voor de bevrijding is Het Muggenhol gebombardeerd... Veel slachtoffers." (Foto: )

'Iedereen wil in vrijheid leven'

Hannie Bettgens

Veldhoven 75 jaar vrij

"Het is noodzakelijk om te blijven herdenken!" Dat zeggen Mieke van Lisdonk en Carla van Olst van Ambassade van Vrede Veldhoven.

VELDHOVEN - Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Veldhoven bevrijd is. "Maar daarmee nog niet niet de gruwelijkheden die Veldhoven en de Veldhovenaren zijn overkomen."
Van Lisdonk en Van Olst duiden daarmee op de gevolgen en de nasleep van de oorlog. "Elk jaar herdenken we het bombardement. Daags voor de bevrijding is Het Muggenhol gebombardeerd... Veel slachtoffers. De overledenen worden met name herdacht op 17 september."

Belang kennen

Volgens Ambassade van Vrede Veldhoven is echter iedereen, die op wat voor manier dan ook te maken heeft gehad met de
Tweede Wereldoorlog, slachtoffer. "De impact die een oorlog heeft op een gezin, familie en leefgemeenschap valt niet te onderschatten. Zelfs in de generaties daarna zijn sommige gevolgen nog merkbaar. Denk aan opa's of oma's die nooit hebben willen of kunnen praten over wat ze meegemaakt hebben. Veel is in de spreekwoordelijke doofpot terecht gekomen."
Sommige verhalen komen pas los als Stichting Zeelst Schrijft Geschiedenis deze gaat verzamelen van mensen die de Tweede Wereldoorlog hebben meegemaakt. "Deze verhalen zijn in boekvorm verschenen. En dat is belangrijk. Om ze te kennen en daarover te praten. Door deze verhalen te lezen en te bespreken, snap je het belang van herdenken veel beter alsook het belang van leven in vrijheid."

Herdenken?

En wat is dan vrijheid? "Vrij zijn om te praten, te doen wat we zelf willen, zonder daartoe gedwongen te worden. Vrijheid en vrede beginnen met respect! Respect voor iedereen die een andere mening heeft, een ander geloof aanhangt, alles wat je daar maar bij kan bedenken."
Een belangrijke boodschap daarbij is: begin klein. "Verbeter de wereld, begin bij jezelf. Een gezegde dat o zo waar is. Als je respectvol omgaat met de medemens, vriendelijk bent, samenwerkt en elkaar helpt, dan ben je al een goed eind op weg. Als we allemaal een stuk verdraagzamer tegenover elkaar zijn, elkaar in zijn of haar waarde laten, zijn we ervan overtuigd dat er minder redenen zijn om met elkaar in oorlog te treden. Want tenslotte wil iedereen in vrijheid en vrede leven. Dat lijkt soms lastig. Maar we moeten elkaar daarin toch kunnen vinden? Als Ambassade van Vrede Veldhoven verzorgen we lessen over oorlog en vrede op basisscholen."
Dus herdenken? "Ja, blijven herdenken om te voorkomen dat in een oorlog terechtkomen en de gruwelijkheden moeten ondergaan. Herdenken om de gevallen slachtoffers te eren. Herdenken om te leven in vrijheid en vrede. Herdenken om stil te staan bij..."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden