"We hebben hier nu al 75 jaar geen oorlog meer gehad en zeg dan: Ben hier zuinig op en koester dat en besef dat we iets hebben wat vrij uniek in de wereld is."FOTO: Bert Jansen.
"We hebben hier nu al 75 jaar geen oorlog meer gehad en zeg dan: Ben hier zuinig op en koester dat en besef dat we iets hebben wat vrij uniek in de wereld is."FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Ben hier zuinig op!'

Tonnie Wesseling

Veldhoven 75 jaar vrij

Veldhovens wethouder Hans van de Looij (bijna 60), voorheen leraar geschiedenis, blikt met Hollandse nuchterheid terug op de Tweede Wereldoorlog en 75 jaar leven in vrijheid.

VELDHOVEN – "Van oorsprong ben ik geschiedenisleraar, voor ik in de politiek terecht kwam. Dus ik heb altijd wel affiniteit gehad met het hele verhaal rondom Eerste en Tweede Wereldoorlog. Dat waren zelfs mijn favoriete onderwerpen. Ik ben opgegroeid in de jaren '60 en heb nooit anders meegemaakt dan dat we hier leven in vrijheid. Ik ben wel ooit met studenten in het oude Oost-Berlijn geweest toen er nog de muur omheen stond en de wachttorens bemand waren. Toen we weer naar het vrije Westen gingen, hadden we wel iets van: Zo, we zijn in een soort gevangenis geweest...

Koester

"Ik ben later in de jaren '80 naar Marokko geweest toen er nog zo'n ouderwetse dictator aan de macht was. We hebben daar de politie zien opereren en gezien hoe het er in een dictatuur aan toe kan gaan, waarbij ik dan de waarden en normen die we hier hanteren toch wel heel erg waardeer. We hebben hier nu al 75 jaar geen oorlog meer gehad en zeg dan: Ben hier zuinig op en koester dat en besef dat we iets hebben wat vrij uniek in de wereld is. We krijgen nu generaties die zich niet eens meer kunnen voorstellen wat het betekent om een gruwelijke oorlog ècht mee te maken."

Kerkhof

De oorlog en het gezin Van de Looij? "Onze pa is 18 jaar als de Tweede Wereldoorlog begint en is op een gegeven moment opgepakt en mocht kiezen: te werk gesteld worden in Duitsland of aardappels rooien in Groningen. Hij kiest voor het veilige Groningen, samen met mijn oom Jan. Als ze horen dat het Zuiden bevrijd gaat worden, zijn ze samen daar weg gegaan. Onze pa kon daarover spannend vertellen. Met onze familie is er weinig gebeurd. Wel is pa's neef en vriend Janus Hagelaars, commando, gesneuveld. Pa is er nuchter over geweest. 'Janus was een held en helden liggen op het kerkhof, die sneuvelen'. In de 6e klas van de lagere school heb ik nog een onderwijzer gehad die gevochten had op de Grebbenberg. Die kon daarover veel vertellen."

Herdenken

In het gezin Van de Looij wordt niet herdacht: "Dat deed je toen niet. Dat deed niemand hier, dat kwam pas veel later. Maar bij ons pa zat het anti-Duits sentiment er toch wel in."
Na 75 jaar kan Van de Looij zich toch wel realiseren dat we het erg goed hebben. "Ik kan me wel voorstellen dat niet voor iedereen het leven van alledag leuk is. Ik wou dat ik het kon verhelpen, dan deed ik dat meteen. Maar vanuit mijn vorig vak kijkend: er is altijd een oorlog geweest en de mensheid is niet altijd aardig voor elkaar. Vanuit de situatie hier hoop ik voor kinderen en kleinkinderen dat we dit in lengte van dagen zo kunnen houden!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden