Ambassade voor Vrede Veldhoven is sinds 2012 actief in Veldhoven. FOTO: Stock.
Ambassade voor Vrede Veldhoven is sinds 2012 actief in Veldhoven. FOTO: Stock. (Foto: )

'Vrede is met elkaar samenleven'

Hannie Bettgens

Vredesweek komt eraan

Om 75 jaar vrede in Veldhoven te vieren alsook te herdenken, is een uitgebreid programma samengesteld waaraan iedere Veldhovenaar zich kan bijsluiten.

VELDHOVEN - Ambassade voor Vrede Veldhoven is sinds 2012 actief in Veldhoven. Woordvoeders Carla van Olst en Mieke van Lisdonk uit Veldhoven zijn twee ambassadeurs. "Vanaf dat moment hebben we ons sterk gemaakt om de Wereldvredesvlam naar Veldhoven te halen. Inmiddels houden we de vlam brandend in Veldhoven."

Statement

Binnenkort gaat de Week van de Vrede weer van start. Ook in Veldhoven wordt er stilgestaan bij de vrede in de week van zondag 15 tot zaterdag 21 september. Carla van Olst onderstreept het belang: "Vrede in jezelf en je omgeving is een belangrijk antwoord op het hedendaagse terrorisme. Vrede is meer dan het woord 'vrede' gerelateerd aan oorlogen. Vrede is met elkaar samenleven, jong en oud, in een vredelievende omgeving. Als ambassade voor Vrede Veldhoven proberen we een statement te maken over het belang van vrede."
Mieke van Lisdonk benadrukt dat herdenken belangrijk is. "Het is dit jaar 75 jaar geleden dat WOII achter ons hebben gelaten. Ook in Veldhoven is veel gebeurd. Wat indruk heeft gemaakt en wat zeker niet vergeten mag worden is het bombardement in Zeelst. Het heeft indertijd vele slachtoffers gemaakt, maar ook de generaties die hierna volgden kunnen als slachtoffer worden aangemerkt. Vader/ moeder/ opa/ oma/ er zijn nog steeds mensen die moeten leven met de gevolgen. Verhalen die nooit verteld zijn, maar er altijd als een rode draad door dat leven heeft gelopen."

Programma

Van zondag 15 september tot dinsdag 8 december is in Museum 't Oude Slot de expositie WOII en verzet te zien. In de vredesweek van zondag 15 t/m zaterdag 21 september gratis te bezoeken. In de Veldhovense bibliotheek de expositie War Artists in de verdieping. Op dinsdag 17 september om 15.00 uur wordt in het Borghoutspad de plaquette Peter Zuid onthuld. Dezelfde dag om 18.15 uur volgt de herdenking van het bombardement. In theater de Schalm staat op woensdag 18 september de toneelvoorstelling 'Oorlogsgeheimen' op de planken. Ook is er een lezing door Ivo van de Wijdeven, Bevrijders en Beschermers, in de Bibliotheek. Aanvang 20.00 uur. Theater de Schalm vertoont donderdag 19 september de film, 'a bridge too far en op vrijdag 20 september is een concert door de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso 'vrij land'. Tevens wordt door vrijwilligers met dopjes en deksels een prachtig mozaïek gelegd om de vrede een mooie glans te geven. Van 12.00 tot 16.00 uur aan het Minneveld. In het Citycentrum en het Burgemeester Elsenpark zijn diverse historische voertuigen te bewonderen. Zaterdag 21 september sluit de vredesweek zijn activiteiten af met een vredesviering in de Immanuelkerk.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden