Annemieke Scharloo: "Voor mij is het zo klaar als een klontje: als je werk hebt waar je je ei in kwijt kan, dan is het bijna geen werken." FOTO: Bert Jansen.
Annemieke Scharloo: "Voor mij is het zo klaar als een klontje: als je werk hebt waar je je ei in kwijt kan, dan is het bijna geen werken." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Waarvan gaan je ogen twinkelen?'

Tonnie Wesseling

Vragen op loopbaangebied?

Voor de 5e keer houdt de beroepsvereniging van loopbaanprofessionals en jobcoaches (Noloc)) de Week van de Loopbaan. Van maandag 16 tot en met zaterdag 21 september. Op zo'n 300 plaatsen in Nederland kunnen werkzoekenden, maar ook werkgevers, van gedachten wisselen met een loopbaanprofessional. In Veldhoven zit Annemieke Scharloo, loopbaan en reïntegratieadviseur, in de bibliotheek op maandag 16 en dinsdag 17 september klaar voor vragen op loopbaangebied.

VELDHOVEN – Annemieke Scharloo: "Ik heb bewust gekozen voor een plek waar veel mensen makkelijk binnenlopen. Mijn ervaring is dat dat bij bibliotheken wel het geval is."

Super interessant

Scharloo heeft ruim 30 jaar binnen de politieorganisatie gewerkt en groeit daar door van agent tot commissaris. Na 30 jaar is ze toe aan een nieuwe uitdaging. Ze volgt 2,5 jaar een coachingsopleiding, waarbij niet het gedrag van de mens maar de drijfveer achter het gedrag centraal staat. Ze durft nu te stellen, dat ze echt iets voor een individu, een groep of een organisatie kan betekenen. Ze begint als interimmanager HRM. "In 30 jaar bij de politie doe je veel mensenkennis op en ik heb me zo tussen de bedrijven door van alles wat eigen gemaakt, waarbij ik dit in het werk wat ik nu doe elke dag kan inpassen. 'Waarom doet een mens wat hij doet?' is zo ongeveer het meest interessante wat ik ooit heb bestudeerd. Dat betekent dat je mensen aan het nadenken kan zetten. Elk mens heeft beperkende gedachten, van 'Als ik dit doe, dan gebeurt er dat'. Maar dat is een beperkende overtuiging die in je hoofd zit en het is super interessant om daarmee eens te gaan experimenteren om vervolgens te bedenken dat het echt niet altijd zo afloopt."

Beperkende overtuiging

Een voorbeeld: "Een man die ik vanuit werkloosheid weer aan het werk heb gekregen, had de overtuiging dat wat hij deed altijd volgens zijn norm gedaan moest worden. Hij was behoorlijk vereenzaamd. Hij ging voorheen naar de kerk, maar deed dit niet meer. Hij had rugklachten en hierdoor kon hij niet een hele dienst uitzitten. Hij moest gaan staan en had de overtuiging de dienst te verstoren. Dat was een beperkende overtuiging. Ik adviseerde hem eens met de dominee te gaan praten. Die had natuurlijk helemaal geen bezwaren. Dus de man was weer naar de kerk geweest en kreeg alleen maar lieve reacties. Er ging weer een wereld voor hem open. De beperkende overtuiging had hem dus afgesneden van alle contacten die hij had. Hij was er ook van overtuigd dat hij niet meer aan het werk kon. Maar door met hem te praten is hij nu taxichauffeur in het leerlingenvervoer en heeft het fantastisch!"
Scharloo vervolgt: "Voor mij is het zo klaar als een klontje: als je werk hebt waar je je ei in kwijt kan, dan is het bijna geen werken, terwijl als je werk doet waarin je niet tot je recht komt, het een last wordt, wat letterlijk aan je gezondheid kan vreten. Ik denk niet zonder reden, dat er zoveel mensen in een burn out terecht komen. Iedereen die daaraan twijfelt, raad ik aan eens naar een loopbaanadviseur te gaan. Meedoen in de samenleving, dat wil iedereen. Ik zoek naar 'Waar gaan je ogen van twinkelen, wat is je passie?'. Niet voor niets is het credo van Scharloo: Inzicht geeft uitzicht!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden