De Veldhovense Golfdag ten gunste van Team KinG, heeft voor de troostkoffertjes 300 boekjes opgeleverd. FOTO: Melvin van Liebergen.
De Veldhovense Golfdag ten gunste van Team KinG, heeft voor de troostkoffertjes 300 boekjes opgeleverd. FOTO: Melvin van Liebergen. (Foto: Melvin van Liebergen L-Mount media)

'Want kanker krijg je niet alleen'

Hannie Bettgens -

300 boekjes voor troostkoffertje

De 10e editie van de Veldhovense Golfdag ten gunste van Team KinG, heeft een mooie bijdrage opgeleverd voor de troostkoffertjes: 300 boekjes voor de allerkleinsten.

VELDHOVEN - Uit handen van Jan Matheeuwsen van Team KinG en Chantal Gonzalez van Rabobank Veldhoven kreeg verpleegkundig specialist Lian Sweegers de cheque voor de 300 boekjes uitgereikt. Vol trots een beetje aangedaan nam Sweegers de cheque aan. "Hier kunnen we een heleboel kinderen mee troosten."

Allesomvattend

Kanker heeft een grote impact op het gezin. "Iedereen krijgt in zijn leven ooit te maken met kanker. En ook kinderen krijgen er mee te maken. Maar hoe leg je aan hen uit wat kanker is? Kinderboekenschrijver René Kops, ook wel bekend als de LeesMees, heeft een prentenboekje geschreven, 'Een ziek veertje' getiteld, met duidelijk uitleg aan kinderen."
Mede dankzij Stichting Team KinG worden troostkoffertjes gevuld. "Een troostkoffertje is allesomvattend. Het geeft aandacht en troost aan kinderen", zegt Lian Sweegers. Ze is als verpleegkundig specialist verbonden aan het Máxima Oncologisch Centrum. "De patiënten die ik in mijn spreekkamer krijg hebben de diagnose kanker gekregen. En dat is hele verdrietige situatie die impact heeft op het hele gezin. Vooral een gezin met jonge kinderen."
Hoe vertel je je kind dat dat papa of mama kanker heeft? Dat mama kaal gaat worden? Of ziek van de chemo of bestraling. Dat er een operatie moet volgen? Ouders hebben zelf vaak genoeg verdriet en weten het niet goed uit te leggen. Een troostkoffertje helpt daarbij, het geeft de ouders houvast. " Het is belangrijk dat er een goede uitleg is aan kinderen over de ziekte en de behandeling."

Goede informatie

De troostkoffertjes worden gevuld naar leeftijd. "Voor de jongste kinderen zit er onder andere een regenboogknuffel in, een speeltje, wat kleine leuke dingentjes en nu het boekje 'Een ziek veertje'. Voor de oudere kinderen zitten er ook leuke en bruikbare dingen in. Een schriftje waarin ze van alles kunnen schrijven, een pen, een denkspelletje. We krijgen van patiënten te horen, dat het ontzettend wordt gewaardeerd en dat een troostkoffertje waardevolle informatie bevat om een kind daadwerkelijk te troosten."
Hiermee staat de naam Team KinG centraal. Jan Matheeuwsen: "We denken niet alleen aan de patiënt maar aan het hele gezin, want kanker krijg je niet alleen. Kanker in Gezinnen... Het is belangrijk dat er goede informatie gegeven wordt aan kinderen."
Sweegers vult aan: "Zo'n 25% van alle kinderen krijgt op een of andere manier te maken met kanker. Slechte of geen voorlichting maakt dat kinderen op latere leeftijd problemen psycho en / of sociale problemen krijgen. Erover praten maakt dat kinderen weten wat er aan de hand is, wat er gaat gebeuren en wat ze kunnen verwachten."
De boekjes zijn mede mogelijk dankzij Rabobank Veldhoven.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden