De carrièreswitchers die afgelopen donderdag bij Severinus zijn begonnen aan de opleiding van persoonlijk begeleider niveau 4. FOTO: Severinus.
De carrièreswitchers die afgelopen donderdag bij Severinus zijn begonnen aan de opleiding van persoonlijk begeleider niveau 4. FOTO: Severinus. (Foto: )

Start opleidingstraject voor carrièreswitchers

Van de redactie

De Nederlandse economie draait redelijk. De vraag naar personeel neemt dan ook toe. Veel vacatures kunnen evenwel niet vervuld worden, omdat de mensen met de juiste kennis en ervaring daarvoor ontbreken. Dat geldt onder andere voor onderwijs. Maar meer nog voor de zorgsector.

VELDHOVEN - De huidige (krappe) arbeidsmarkt vraagt om steeds meer flexibele vormen van onderwijs, die ook recht doen aan de achtergrond en werkervaring van leerlingen. Dit heeft ertoe geleid dat Severinus – naast de reguliere opleiding die opleidt tot verpleegkundige én persoonlijk begeleider niveau 4 – ook een opleiding voor de zogenaamde 'carrièreswitchers' hebben opgezet. Deze opleiding leidt versneld op tot persoonlijk begeleider niveau 4.

Severinus Academie

De kwaliteit van zorg en de mensen die deze zorg leveren, vormen het kloppende hart van Severinus. De HRM-afdeling van Severinus kiest dan ook bewust voor het zelf opleiden en bij- en nascholen van haar (toekomstige) professionals. Met de keuze voor en borging van een hoog opleidingsniveau is de Severinus Academie baanbrekend en toonaangevend in de regio.
De Severinus Academie kent 3 pijlers:

1) Beroepsopleiding

- De eigen beroepsopleiding is een opleiding voor en door Severinus. De Severinus Academie leidt leerlingen op tot verpleegkundige en/of persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg. Leerlingen ontvangen aan het einde van hun studie een landelijk erkend mbo-niveau 4 diploma.

2) Bij- en nascholing

- De Severinus Academie biedt een breed aanbod aan van bij- en nascholingen.

3) Stage en werving

- De Severinus Academie kent een eigen stage- en wervingsbureau. Wij bieden diverse stagemogelijkheden voor zowel zorg- als niet-zorggerelateerde opleidingen.

Voor wie?

De opleiding tot persoonlijk begeleider niveau 4 voor de zogenaamde 'carrièreswitchers' is bedoeld voor mensen die een baan binnen de zorg ambiëren en een overstap willen maken vanuit hun eerdere of huidige baan. Een mooi nieuw en bijzonder initiatief, wat in nauwe samenwerking met ROC de Leijgraaf tot stand is gekomen. Onderwijs en zorg komen samen!

Deze maand is al gestart met een klas van 18 tot 25 carrièreswitchers naast de reguliere klas. De eerste klas start bestaat uit 18 leerlingen van Severinus, 2 leerlingen van SWZ en 1 leerling van Kempenhaeghe.

Opleidingsinformatie

De opleiding duurt in totaal 2 jaar en 3 maanden. Dit versnelde opleidingstraject heeft andere arbeidsvoorwaarden en leidt op tot persoonlijk begeleider niveau 4. Tijdens de opleiding wordt aandacht besteed aan het verpleegkundig aspect van het vak.

Om aan het opleidingstraject te kunnen deelnemen, moet de carrièreswitcher minimaal een opleiding op niveau 3 hebben afgerond en 5 jaar werkervaring hebben.

Carrièreswitch?

Mensen die een carrièreswitch willen maken naar de gehandicaptenzorg, kunnen voor meer informatie terecht bij de Severinus Academie.

Ook wordt iedere woensdagochtend een JobStart gehouden. Tijdens deze inloopochtenden aan de Platanenlaan 28 in Veldhoven gaat een medewerker van HRM graag met de werkzoekenden om de tafel om samen te kijken naar de mogelijkheden binnen Severinus. Deze JobStart-bijeenkomst op de woensdagochtend is telkens van 10.00 tot 12.00 uur.

www.severinus.nl/academie/carriereswitchers.

Meer berichten