Foto:

Herdenkingscolonne door regio

Van de redactie

Ter herdenking van 17 september 1944

17 september 1944 begon de grootste luchtlandingsoperatie uit de Tweede Wereldoorlog; Operatie Market Garden. Amerikaanse, Britse en Poolse luchtlandingstroepen zouden belangrijke bruggen over Nederlandse rivieren innemen waarna grondtroepen over de bruggen snel zouden kunnen oprukken naar het IJsselmeer.

Operatie Market Garden wordt herdacht met twee grote colonnes van honderden originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog en een educatief basecamp op de Vlagheide in Schijndel.

Route Zuid

Zaterdag 14 september volgt een colonne van 400 originele legervoertuigen uit de Tweede Wereldoorlog de zuidelijke route van Operatie Market Garden.

Om 09.00 uur vertrekken de voertuigen vanuit Leopoldsburg in België en volgen dezelfde route als de bevrijders in 1944 via Valkenswaard, Aalst naar Eindhoven.

In Eindhoven is op de Kennedylaan van een lunchstop van 12.30-14.00 uur waarbij het mogelijk is om de voertuigen van dichtbij te bekijken. Vervolgens rijdt de colonne verder via Son en Breugel en Sint-Oedenrode naar Veghel om tegen 16.00 uur via Eerde op het basecamp bij Schijndel te eindigen.

Basecamp Vlagheide

Van zondag 15 tot en met zaterdag 21 september is het basecamp van 09.00-18.00 uur geopend voor het publiek. Op het basecamp, een kampement in Tweede Wereldoorlogstijl, zijn veel van de deelnemende voertuigen de hele week nog van dichtbij bekijken. Daarnaast wordt hier op een educatieve manier aan de hand van displays vertelt hoe het er in de oorlog in deze omgeving aan toe ging en hoe de bevrijders in 1944 leefden, woonden en werkten. Het basecamp heeft een aanvullend programma:

15 september: Flyby historische vliegtuigen
17 september: Parachutistendropping
19 september: Veteranendag
21 september: Flyby historische vliegtuigen

Niet alleen het leven van de soldaten aan het front wordt in het basecamp uitgebeeld. Om 'het gevecht' mogelijk te maken zit er een heel aantal disciplines achter het front: logistiek, brandstofdepot, mobiele werkplaats, genie, veldkeuken, radiopost, veldhospitaal etc.

Het basecamp is vinden aan de Dakotaweg in Schijndel.

Route Noord

Zondag 22 september om 07.00 uur vertrekken ruim 450 voertuigen van het basecamp in Schijndel met als eindbestemming Nijmegen.

Via Veghel, Mariaheide, Uden, Zeeland en Grave rijdt de colonne naar Alverna waar een pauze is van 09.30-13.00 uur. Vervolgens gaat het via Overasselt, Heumen, Mook, Groesbeek en Berg en Dal naar Nijmegen. De 'finish' is tegen 15.30 uur in Nijmegen ter hoogte van de brug 'de Oversteek' waar de amfibische voertuigen in het water zijn te bewonderen.

Meer informatie:
www.omg2019.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden