Het favoriete plekje van Jolanda van Hulst. 'Ik loop er regelmatig met de kinderen." FOTO: Bert Jansen.
Het favoriete plekje van Jolanda van Hulst. 'Ik loop er regelmatig met de kinderen." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Hier liggen veel van mijn voetstappen'

Hannie Bettgens

Mijn favoriete plekje...

Naam?

"Jolanda van Hulst"

Geboortedatum?

'21 september 1960."

Woont in Veldhoven?

"Ja, in Zeelst"

Wat is je favoriete plekje in Veldhoven?

"Het stukje rond Huize Sele en de kerk."

Waarom?

"Daar staan onder andere veel kindervoetstappen van mij omdat de meisjesschool daar was en ik daar een leuke tijd gehad. Ons mam heeft de laatste 2 jaren van haar leven op Huize Sele gewoond."

Kom je hier vaak?

"Ja."

Neem je wel eens iemand mee?

"Ik loop er regelmatig met de kinderen. En/of met man. Of alleen."

Nog iets anders over jouw favoriete plekje?

"Het hart van Zeelst en 'als ge ut Zilst kumt dan wonde neet in Veldhoven'. Toen ik nog op de lagere school zat, stond naast de oprit van de pastorie een kastanjeboom. En in oktober ongeveer waren die rijp en dan gingen wij die rapen. Wij probeerden dit te doen zonder dat pastoor Kuypers dit zag anders kwam hij rood van woede de pastorie uit gerend. Niet dat ik zo gek ben op kastanjes, het ging gewoon om de lol."
"Op de lagere school heb ik veel plezier gehad, zeker met mijn vriendin Anita. In de 2e klas was er een juffrouw die de klas niet onder controle kon houden, wat wij natuurlijk heel leuk vonden. In de 1e klas moest ik leren breien. Ik kan het nu wel, maar toen... Ai, ai, ai! Voor elke steek die ik liet vallen, moest ik na school zoveel naalden breien. Elke dinsdag kwam ik steevast een uur later uit school."
"Mevrouw Van Tuyl is nog altijd mijn favoriete leraar. Lief, meelevend en rechtvaardig. Haar had ik in de 3e klas. In dat jaar stierf Maarten Luther King. De morgen erna stond ze met tranen in haar ogen te vertellen, dat hij was vermoord. Ik wist niet wie hij was, maar het was zo indrukwekkend hoe zij het vertelde... Bij haar heb ik het woordje 'terug' leren spellen. Zij was teleurgesteld dat we dat woord niet goed konnen spellen maar allemaal 'trug' schreven. In de 4e klas had ik een onderwijzeres die mij voor het bord liet staan en mij dan voor de klas uitlachtte, omdat ik weer eens een 3 had voor dictee. Nu weet iedereen het als je het hebt over dyslectisch. Maar toen hadden ze er, in Zeelst althans, nog nooit van gehoord... De onderwijzeres van de 5e klas ging trouwen en wij mochten ook komen. Een fijne, rechtvaardige juffrouw. In de 6de klas had ik mijn eerste mannelijke leraar; het hoofd van de school die later de mentor van mijn dochter was op de middelbare school."
"Kortom, hier liggen veel van mijn voetstappen, ook rond de kerk. Daarin heb ik mijn 1e communie gedaan en ook mijn vormsel. Helaas ook de uitvaartdienst van ons pap gehad, toen ik net in de 4e klas zat. Ons mam heeft de laatste 2 jaren van haar leven doorgebracht op Sele. Ik ging elke dag de krant brengen, behalve op maandag want dan kwam ze bij ons eten. Er ligt daar een groot stuk van mijn geschiedenis; ik heb er vele uren, dagen, zelfs maanden en jaren vertoefd."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden