De drie 'grote lichten' van de vrijmetselarij: bijbel, passer en winkelhaak, afgebeeld op stoel van de voorzitter van de loge. (Foto: Paul Mellaart).
De drie 'grote lichten' van de vrijmetselarij: bijbel, passer en winkelhaak, afgebeeld op stoel van de voorzitter van de loge. (Foto: Paul Mellaart). (Foto: FOTOBUREAU PAUL MELLAART VOF)

'Het recht om vrij te mogen denken'

Rob Weekers

Open dag vrijmetselarij Eindhoven

Op zaterdag 14 september zet de vrijmetselarij in Eindhoven de deuren open van de 4 loges aan de Potgieterstraat 41. Iedereen die belangstelling heeft, is welkom om er een kijkje te komen nemen. Met een speciaal Bevrijdingsritueel wordt, samen met bezoekers, invulling gegeven aan het begrip vrijheid. Het is speciaal geschreven vanwege de 75-jarige bevrijding van Eindhoven.

EINDHOVEN - Ritualen zijn bij de vrijmetselarij normaliter enkel door leden bij te wonen. Het Bevrijdingsritueel is bijzonder, omdat het de uitzondering vormt die de regel bevestigt. Het moet het begin worden van een jaarlijkse traditie, zo is de insteek.

Respect

Tijdens de open dag zijn leden van de Eindhovense loges en Orde van Weefsters aanwezig om uitleg te geven over het doel van de vrijmetselarij. Niels Pilaar, voorzitter van de loge (in vrijmetselaarstermen: 'Achtbare Meester') in Eindhoven, vindt vrijheid bij uitstek een thema dat past binnen de vrijmetselarij. "Vrijheid is het recht om vrij te mogen denken, om met elkaar van mening te mogen verschillen. Met respect voor elkaars opvattingen als draagvlak. Vrijheid is een groot goed, dat we moeten koesteren. Dat willen we met iedereen delen."

Voor Pilaar is de open dag geslaagd als bezoekers niet alleen hun ogen de kost geven, maar zelf ook gaan nadenken over de onderwerpen die aan bod komen, en mogelijk tot andere inzichten komen. "Door bijvoorbeeld te luisteren naar anderen, open te staan voor andere ideeën en die te toetsen aan die van jezelf. Want dogmatisch, dat zijn we allesbehalve."

Verbeter de wereld, begin bij je jezelf. Je leeft in een wereld samen met anderen. Geven maakt de wereld beter, zijn enkele kernwaarden. Symbolen en rituelen ondersteunen vrijmetselaren bij zelfontplooiing. 'Ken U Zelve', is dan ook niet voor niets het motto van het genootschap. Zo ontstaan vriendschappen die in de vrijmetselarij broederschap wordt genoemd. Vrijmetselaren staan voor gelijkwaardigheid van alle mensen, voor ieders recht om zelfstandig te zoeken naar waarheid, en voor ieders persoonlijke verantwoordelijkheid voor zijn eigen doen en laten. Wèl in relatie tot en in harmonie met de zichtbare en onzichtbare wereld om hem (of haar) heen. Daar is niets geheims of geheimzinnigs aan onderstreept het genootschap. De mystiek betreft vooral de rituelen die betekenis geven aan de ontplooiing van de leden. Door mensen een kijkje achter de schermen te gunnen, willen de vrijmetselaars zich nadrukkelijk openstellen tot de samenleving. "Kom maar eens kijken en doe mee, en oordeel niet te snel", is dan ook het advies van Pilaar.

Belangstellenden zijn zaterdag 14 september vanaf 11.00 uur welkom in het logegebouw in de Potgieterstraat 41. Het Bevrijdingsritueel wordt gehouden om 16.00 uur. Aanmelden hiervoor:

bevrijdingsritueel@gmail.com

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden