2 chauffeurs bij WensAmbulance Brabant, Cees Huijben en Riny van der Donk, vertrekken 3 oktober naar de Oekraïne. FOTO: Bert Jansen.
2 chauffeurs bij WensAmbulance Brabant, Cees Huijben en Riny van der Donk, vertrekken 3 oktober naar de Oekraïne. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Laatste ritje van een wensambulance

Hannie Bettgens

Wensen vervullen in de Oekraïne

2 chauffeurs van WensAmbulance Brabant vertrekken op donderdag 3 oktober naar de Oekraïne. Cees Huijben en Riny van der Donk brengen hun 'oude' ambulance weg, die geschonken is aan Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa.

VELDHOVEN - WensAmbulance Brabant wordt benaderd door de voorzitter van Rotary Best tijdens een evenement. "Kopen jullie wel een s nieuwe auto's?" Toevallig is het wagenpark net uitgebreid met nieuwe ambulances. "We hebben er nu 5 rijden. 2 waren aan vervanging toe. Een is geschonken aan het Eurocircuit In Valkenswaard, dat wisten we, maar wat er met de andere ging gebeuren wisten we
niet."

Matras

Na het overleg vindt WensAmbulance Brabant dat het een mooie schenking is aan de Oekraïne. "Stichting Meierijstad helpt Oost-Europa is aangesloten bij ANBI, dus hij komt daar goed terecht. We brengen de auto naar Romney waar de ambulance dienst gaat doen in de provincie. Een welkome aanwinst, want wat daar door moet gaan voor ambulance is diep triest. Een wagen met een matras op de
grond en gaten in de deuren! Moet je nagaan dat je met spoed opgenomen moet worden. In de winter kan het daar bizar koud worden".

Zorgelijk

Huijben en Van der Donk maken deel uit van een konvooi met hulpgoederen voor de Oekraïne. "We proberen de chauffeurs en hulpverleners een beetje wegwijs te maken over het gebruik van de ambulance."
Het konvooi bestaat uit meerdere vrachtwagens die medische goederen meenemen. "Er zitten mooie schenkingen bij. Er gaat een couveuse mee, bedden en verbandmiddelen. Maar er is nog heel veel meer nodig, want in die omgeving is de gezondheidszorg qua medische middelen ronduit zorgelijk. Neem de kraamzorg als voorbeeld... We hebben hier alle voorzieningen om een te vroeg geboren kind bij te staan. Goede couveuses, schone verbandmiddelen, goede bedden... Ga zo maar door."
In de Oekraïne is deze zorg niet vanzelfsprekend, wegens te kort aan middelen. "We willen wel benadrukken dat het medische personeel uiterst bekwaam en goed opgeleid is. Ze roeien met de riemen die ze hebben."
Wie de Oekraïne een warm hart toedraagt kan op de website zien wat aan sponsoring of aanleveren van hulpgoederen mogelijk is. "Ook op kleine schaal! Denk daarbij aan zaken als brillen, verbandmiddelen, pleisters of paracetamol."

Eer

Cees Huijben en Riny van der Donk van WensAmbulance Brabant vinden het een eer dat ze 'hun' oude Ambulance weg mogen brengen. "We hebben zoveel mooie laatste wensen mogen vervullen in deze Ambulance. Heel fijn dar het laatste ritje ook een mooi doel kent."

www.meierijstadhelptoosteuropa.nl

Meer berichten