Journalist/auteur Tijs van den Boomen aan de wandel in Veldhoven en omgeving. FOTO: Ad Adriaans.
Journalist/auteur Tijs van den Boomen aan de wandel in Veldhoven en omgeving. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Over oude en nieuwe Veldhovenaren

Ad Adriaans

Boekpresentatie Slim zand

Vrijdag 30 augustus ziet het boek Slim zand het levenslicht in café In d'n Olie-fant. Auteur Tijs van den Boomen portretteert hierin oude en nieuwe Veldhovenaren. De afgelopen weken zijn al enkele portretten gepubliceerd in deze krant.

VELDHOVEN - Geboren en getogen Eindhovenaar Tijs van den Boomen is 24 jaar als hij de lichtstad verruilt voor Amsterdam. In de hoofdstad krijgt hij de smaak van het schrijven te pakken als hij in het kader van aidspreventie met een groepje een krantje maakt. "Zo ben ik in de journalistiek gerold. Ik schrijf voor De Groene Amsterdammer, NRC Handelsblad en Het Parool. Als stadsonderzoeker gaan mijn stukken vaak over stedenbouw en stadplanning." Inmiddels heeft hij ook een aantal boeken op zijn naam staan. Zijn bestseller is het Handboek Eigen Baas dat zo'n 70.000 keer over de toonbank ging.

Middenland

Hoe ontstond het idee voor het boek Slim zand? "Al heel lang wil ik iets doen over het gewone Nederland. Vaak gaat het over de grote stad of over het krimpen van het platteland, maar nooit over het gebied daar tussenin dat ook wel Middenland wordt genoemd."
Daarnaast wilde Van den Boomen iets doen met internationalisering. "Bij expats kijkt vrijwel iedereen naar Amsterdam, maar driekwart van hen woont elders. Zo kwam ik uit bij ASML. Het techbedrijf heeft veel expats in dienst én wil niet in de grote stad zitten maar in het Middenland."

Spiraalsgewijs

Als je in Veldhoven komt, merk je vrijwel niet dat er zoveel expats zijn, stelde Van den Boomen vast. "We weten weinig van de expats en ook niet waar ze wonen. Toch kom ik in Veldhoven en Meerhoven op zo'n 3.000 expats, inclusief partners en kinderen."
In juli 2018 start de Amsterdammer met het bezoeken van Veldhovenaren. Spiraalsgewijs loopt hij vanaf Eindhoven Airport via Meerhoven naar het oude hoofdkantoor van ASML en zo verder naar het huidige hoofdkantoor. Vandaaruit gaat het steeds verder richting het centrum om op de Bleker het middelpunt van Veldhoven te bereiken. Tijdens de route bezoekt hij expats en Veldhovenaren. Later bivakkeert hij nog een maand op 't Witven om vandaaruit meer mensen te interviewen. "In totaal heb ik 120 mensen gesproken waarvan ik er 50 in het boek portretteer. De meest aansprekende verhalen voor mij zijn de verhalen over expats die hier succesvol geïntegreerd zijn en die over oude Veldhovenaren die zich uit durven spreken."

Silicium

En over de naam van het boek? "De naam verwijst naar de zandgronden hier, die slimme mensen heeft voortgebracht, die deze regio tot de slimste van de wereld hebben gemaakt. Daarnaast is silicium, de belangrijkste grondstof voor chips, ook gewoon zand."

Burgemeester Marcel Delhez krijgt vrijdag 30 augustus het eerste exemplaar van Slim zand overhandigd in café In d'n Olie-fant. Belangstellenden zijn vanaf 17.00 uur welkom.

Meer berichten