Veldhoven staat op plek 25 in de top-25 van gemeentes met de meeste drinkers volgens richtlijn (max. 1 glas per dag) in Noord-Brabant. FOTO: PixaBay
Veldhoven staat op plek 25 in de top-25 van gemeentes met de meeste drinkers volgens richtlijn (max. 1 glas per dag) in Noord-Brabant. FOTO: PixaBay (Foto: )

Onderzoek alcoholgebruik, ook in Veldhoven

Van de redactie

Nederland kent een aanzienlijk aantal overmatige drinkers. Afkickkliniekwijzer.nl heeft onderzoek verricht naar het alcoholgebruik van Nederlanders op basis van data van het CBS en het RIVM. Ook in Veldhoven...

VELDHOVEN - Brabanders lopen graag te koop met hun liefde voor eten en drinken. Volgens het onderzoek doen ze dat laatste landelijk gezien niet buitensporig. Noord-Brabant staat met 7% overmatige drinkers 'slechts' op de 6e plaats van de 12 Nederlandse provincies.

Zware drinkers

Wat verder opvalt over alcoholconsumptie in de provincie Noord-Brabant: Asten staat in de landelijke top-10 van overmatige drinkers per gemeente. In deze regio wordt door 1 op 9 alcoholgebruikers meer genuttigd dan de door het RIVM vastgestelde norm. Daarnaast is ook nog eens 16% van de Astenaren een zware drinker.

De enige Brabantse gemeente die in de landelijke top-10 van minste drinkers volgens de richtlijn voorkomt is Cuijk met 4%. Daarmee scoort de gemeente ook het laagste percentage van de provincie. De gemeente Veldhoven is niet in de top-10 te vinden, maar komt wel op plek 25 in de top-25 van gemeentes met de meeste drinkers volgens richtlijn (maximaal 1 glas per dag) in de provincie Noord-Brabant.

In de gemeentes Altena en Halderberge zijn met respectievelijk 48% en 46% drinkers volgens de richtlijn veel volwassenen die hun drankgebruik prima kunnen reguleren. Beide hebben dan ook geen positie op de provinciale top-25 ranglijst van overmatige drinkers.

In Eersel wordt flink doorgezakt. Met 26% houden relatief weinig personen zich aan de vastgestelde norm (1 glas alcohol per dag). Iets minder dan 1 op 3 mensen drinkt hier duidelijk teveel. Someren heeft de twijfelachtige eer met het hoogste aantal zware drinkers (17%) per gemeente.

Overmatige drinkers

In de landelijke lijst staat de gemeente Veldhoven op plek 211 in de landelijke lijst van gemeentes met de meeste overmatige drinkers. Wat opvalt: boven de rivieren wordt meer overmatig gedronken dan beneden de rivieren. Vooral in rijke (kust)gemeentes zoals Bergen en Laren is het percentage probleemdrinkers hoog.

Meer informatie:

www.afkickkliniekwijzer.nl/alcoholgebruik-noord-brabant/

Meer berichten