Het uit Amerika overgewaaide fenomeen 'garage sale' wordt in Nederland steeds populairder. Zo ook in wijk Zonderwijk waar zondag 8 september een garage sale is van 10.00 tot 15.00 uur. FOTO: Bert Jansen.
Het uit Amerika overgewaaide fenomeen 'garage sale' wordt in Nederland steeds populairder. Zo ook in wijk Zonderwijk waar zondag 8 september een garage sale is van 10.00 tot 15.00 uur. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Zullen we het in onze wijk ook eens proberen?'

Tonnie Wesseling

Het uit Amerika overgewaaide fenomeen 'garage sale' wordt ook in Nederland steeds populairder. Na de vakantietijd is er overal in de buurt wel een georganiseerde garage- of kofferbakverkoop, waarbij bewoners in een wijk hun overtollige spullen voor een leuk prijsje aan huis te koop aanbieden. Zo ook in Veldhoven, waar in de wijk Zonderwijk op zondag 8 september een garage sale gehouden wordt van 10.00 tot 15.00 uur.

VELDHOVEN – Zo'n 4 jaar geleden starten Sjak en Debbie van Ekert en Hans en Saskia van Dal met de eerste georganiseerde garage sale in Zonderwijk. Met succes! De Van Ekerts stonden al een aantal jaren op een sale in een andere buurt. "We hebben daar 3 jaar gestaan en toen stopten ze er mee. We spraken de familie Van Dal, die daar ook stonden en vroegen hen: 'Zullen we het in onze wijk ook eens proberen?'"

Leuk blokje

Zo gezegd zo gedaan. Debby van Ekert maakt flyers, Saskia van Dal verzorgt 'Meuk is leuk' waar alle rommelmarkten in de buurt op staan en Facebook en Sjak van Ekert tekent voor de pr. "Het vergt een lange voorbereidingstijd, dus we waren er al een half jaar van te voren mee bezig."
Er wordt destijds, heel praktisch, gekozen voor de 2e week van september. En er worden contacten gelegd met Radio Veldhoven. Zo'n 30 gezinnen doen mee. Ook mensen uit andere wijken. Dit jaar is de wijk uitgebreid met Mercurius, een stukje Sondervick en Jupiter. Debbie: "We hebben nu een leuk blokje." Sjak: "Het moet niet groter worden; ga daar maar eens aan staan met organiseren. Je moet dan een vergunning aanvragen en dat alleen kost al een paar 100 euro. Het moet leuk blijven. We doen het nu allemaal vrijwillig." Debbie: "Het is meer dat je van je spullen afkomt en een gezellige dag hebt."

Plezierige dag

Anders dan de naam doet vermoeden, zit iedereen in de voortuin en biedt allerlei spullen te koop aan, variërend van electronica (zeer gewild), kinderspeelgoed, nieuwe of 2e-hands kleding en alle overbodig geworden spullen die op zolder staan. Sjak: "Het bezoekersaantal groeit nog steeds. Ik hang flyers op bij supermarkten en zo komen er ook mensen uit andere wijken. Het wordt een dag met veel plezier, waarbij iedereen bij elkaar komt kijken en een praatje maakt al dan niet met koffie of een pilsje erbij."

Meer berichten