Jeannette Bogmans is in Veldhoven coördinator voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Wie collecteert met haar mee? FOTO: Bert Jansen.
Jeannette Bogmans is in Veldhoven coördinator voor het Prinses Beatrix Spierfonds. Wie collecteert met haar mee? FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'We zijn nog op zoek naar mensen'

Hannie Bettgens.

14 sept. collecteren in CityCentrum

"Waarom collecteren? Waarom... Er is geld nodig voor onderzoek om onze medemens een beter leven te geven!" Jeannette Bogmans, coördinator van het Prinses Beatrix Spierfonds in de gemeente Veldhoven, verwoordt hiermee het belang van het ophalen van geld met een collecte.

VELDHOVEN - Jeannette Bogmans is in Veldhoven dus de coördinator voor het Prinses Beatrix Spierfonds. "Zelf heb ik tot 5 jaar terug als collectant gewerkt. Toen de vraag kwam of ik hier in Veldhoven deze taak van coördinatie op me wilde nemen, ben ik er met volle overtuiging ingestapt."

Afhankelijk

Op de vraag of collecteren nog wel van deze tijd is, antwoordt ze vol overtuiging met ja. "Omdat we... En vooral het Prinses Beatrix
Spierfonds, afhankelijk zijn van donaties! Het Prinses Beatrix Spierfonds krijgt geen subsidie. Wel hebben we het CBF keurmerk, het keurmerk voor fondswerving, die over onze schouder meekijkt dat het geld goed terecht komt. We moeten werken voor elke euro die we kunnen besteden aan onderzoek en eventuele genezing van spierziekten. Maar ook om mensen met een spierziekte te kunnen ontlasten. Daarbij kun je denken aan een vakantie in een speciaal aangepast vakantiehuis. Iemand met ALS, de ziekte van Pompe of de ziekte van Duchenne, kunnen niet zoals wij, gezonde mensen, zomaar op vakantie gaan."

Best moeilijk

Van zondag 8 tot en met zaterdag 14 september is de landelijke collecteweek. Ook in Veldhoven. "Daarvoor zijn we nog op zoek naar mensen die met de collectebus langs de deur willen gaan. In overleg wordt besproken bij hoeveel huizen of straten. Ik hoop dat meerdere mensen zich bij ons aan willen melden."
Bogmans geeft aan dat collecteren nog niet zo eenvoudig is. "Je kan met meerdere teleurstellingen te maken krijgen. Mensen die je wel aan de deur zien staan, maar de deur niet openmaken... Mensen die boos worden dat je aan de deur komt..."
Iemand die langs de deur komt doet dat met hart en ziel. "Deze mensen zijn begaan met het lot van anderen. Maar... tegenover alle negatieve ervaringen staat het dubbele aan positieve. Door in je eigen omgeving te lopen en bij de buren aan te bellen heb je contact. Je maakt een praatje en bent in beweging. Het levert vaak interessante gespreksstof op."

App

Ook 'modern' geld past tegenwoordig in de collectebus. "Er is een speciale QR code waarmee via de mobiele telefoon eenvoudig geld kan overgemaakt worden. Ook kan je een app downloaden waarmee je de QR code kan scannen en daarmee betalen."
Wie niet thuis is krijgt een briefje in de bus. "Ook daarop staat hoe je kan doneren en hoeveel. Maar toch komen we liefst in contact met mensen die gewoon willen collecteren."

spierfondsveldhoven@hotmail.com

Meer berichten