Trekharmonicaspeler Remco Sietsema geeft zondag 25 augustus om 14.00 uur een concert 'Vergeten groente' bij Museum 't Oude Slot. FOTO: Bas de Brouwer.
Trekharmonicaspeler Remco Sietsema geeft zondag 25 augustus om 14.00 uur een concert 'Vergeten groente' bij Museum 't Oude Slot. FOTO: Bas de Brouwer. (Foto: BASDEBROUWER.COM)

Trekharmonicafestival met een concert van Remco Sietsema

Van de redactie.

Trekharmonicaspeler Remco Sietsema geeft zondag 25 augustus om 14.00 uur een concert 'Vergeten groente' bij Museum 't Oude Slot. De trekharmonica is de vergeten groente van de muziekinstrumenten; niet het meest voor de hand liggend.

VELDHOVEN - Het concert maakt deel uit van Trekharmonicafestival & Mondharmonica Veldhoven dat die dag van 13.00 tot 18.00 uur plaatsvindt bij het museum. Dit festival trekt jaarlijks meer dan 100 muzikanten waarbij de trekharmonica en de mondharmonica de hoofdrol spelen. Alle genres komen voorbij, van luisterliederen met een knipoog, folk, blues, klassiek, tango, meezingers, Tex-Mex tot Franse chansons.

Programma

Het open podium is al jaren een vast van het programma met gevarieerde optredens voor een enthousiast en dankbaar publiek. Dick Steenbergen, de dansende balg, zal dit jaar het open podium begeleiden. Jan Hoog Antink laat zijn verzameling zien en vertelt daar verhalen bij. In 2015 verkocht hij een Garmoska aan harmonicabouwer Frans van der Aa. Deze is inmiddels zo enthousiast over dit instrument, dat hij onlangs zelf ook een Karmoska heeft gebouwd voor Toomas, een speler uit Estland.

Expositie

Tijdens het festival is er een expositie met muziekinstrumenten, waaronder een aantal bijzondere instrumenten uit Estland, waar veel jonge mensen dit instrument bespelen. Met name in het Zuidoosten van Estland wordt veel trekharmonica gespeeld. De jeugd daar - in tegenstelling tot die van hier - heeft een bijzondere grote interesse voor de Karmoska, de Estse/Russische variatie van de trekharmonica, niet te verwarren met de Garmoska, de grote broer van de Karmoska.

Toegang

De entree tot het Trekharmonicafestival & Mondharmonica Veldhoven in Museum 't Slot bedraagt overigens 6,00 euro per persoon. Bezoekers met een trekharmonica of mondharmonica mogen gratis naar binnen.

Meer berichten