Inbrekers hebben de zomer weer in hun bol. FOTO: Janet de Vos.
Inbrekers hebben de zomer weer in hun bol. FOTO: Janet de Vos. (Foto: Janet de Vos)

8 tips om een inbraak te voorkomen

Van de redactie

Maak het inbrekers niet makkelijk

'Bij mij is er toch niks te halen, dus bij mij breken ze echt niet in', is de gedachte bij veel mensen. "Maar zo denkt een inbreker niet", zegt Coen Staal, voorzitter van de Nationale Inbraakpreventie Weken (NIPW). "Hij gaat gewoon proberen of er wat te halen valt en let van tevoren heel goed op of er iemand thuis is of niet."

VELDHOVEN - Kijk ook eens door de ogen van een inbreker naar het huis van bijvoorbeeld de buren die al wat eerder op vakantie zijn gegaan. Wat valt dan op? Liggen er bijvoorbeeld stapels post en kranten zichtbaar op de deurmat? Branden er 's avonds helemaal geen, of maar 1 of 2 lampjes in de woonkamer en zijn de lamellen of gordijnen ook overdag potdicht? Staat er dagen achtereen geen auto op de oprit? Zijn alle plantjes in de voortuin weggekwijnd door gebrek aan water? Allemaal signalen waaraan iemand als 'inbreker bij je buren' kan herkennen dat ze op vakantie zijn.

8 tips

Voor iedereen geldt: maak het inbrekers nooit makkelijk, vooral niet tijdens de vakantie. Om straks met een gerust gevoel naar je vakantiebestemming af te reizen, heeft de stichting Nationale Inbraakpreventie Weken 8 eenvoudige tips:

1. Doe de inbraakpreventiecheck (www.inbraakmislukt.nl). Plaats, als de test dat adviseert, nieuw beslag op de achterdeur voor je vertrek.
2. Download de InbraakPreventieCheck-app in de Appstore of via GooglePlay (zoek op 'stop inbraak'). Deze leidt de gebruiker in eenvoudige stappen op de mobiel door de verschillende ruimtes in huis om te checken hoe goed het beveiligd is tegen inbraak.
3. Zet een tijdschakelaar op alle lampen die normaliter 's avonds branden en stel ze in op verschillende tijdstippen. Laat de lamp in de slaapkamer nog een kwartiertje aan nadat alle lampen in de woonkamer zijn uitgegaan.
4. Wie de lamellen of gordijnen van de woonkamer veelal helemaal dicht doet bij het slapengaan, die moet dat veranderen een paar weken voordat hij op vakantie gaat. Laat ze overdag en 's avonds half open zodat iemand wel naar binnen kunt kijken, maar daarbij geen zicht hebt op de hele kamer.
5. Ruim de woonkamer en keuken juist niet perfect netjes op. Laat een kopje op tafel staan of wat afwas op het aanrecht. En een krant of open boek, zodat de indruk gewekt wordt alsof er iemand thuis is.
6. Plak (tijdelijk) een nee/nee sticker op de brievenbus om overtollige reclamepost te voorkomen of vraag iemand om de brievenbus/deurmat regelmatig te legen. Of plak het raam in de voordeur af met zwart karton, zodat een inbreker de stapels post niet ziet liggen.
7. Vraag een van de buren een oogje in het zeil te houden, niet alleen om de plantjes water te geven, maar ook om de post uit het zicht te halen.
8. Post niet teveel op social media waaruit blijkt dat je niet thuis bent. Stel de privacy-instellingen van Facebook zo in dat alleen goede vrienden en familieleden je kunnen volgen.

 

Meer berichten