Vaccinatie tegen de meningokokkenziekte in de regio is afgerond.
Vaccinatie tegen de meningokokkenziekte in de regio is afgerond. (Foto: MKITINA4)

GGD kijkt tevreden terug op campagne

Van de redactie.

Vaccinatie in Brabant-Zuidoost

De grote vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte in deze regio is afgerond. Bijna 38.000 jongeren in de leeftijd van 14 tot 19 jaar zijn dit voorjaar uitgenodigd voor de prik. Ruim 32.000 daarvan hebben zich daadwerkelijk laten vaccineren. De GGD Brabant-Zuidoost is tevreden over deze opkomst. Het betekent niet alleen dat de individuele jongere zelf goed beschermd is, maar het leidt ook tot een grotere groepsbescherming.

VELDHOVEN - In april en juni van dit jaar hebben alle jongeren in leeftijd variërend van 14 tot en met 18 jaar een uitnodiging van het RIVM ontvangen voor de vaccinatie tegen meningokokkenziekte ACWY. Al in 2017 besluit de minister tot de invoering van deze vaccinatie voor peuters van 14 maanden en jongeren van 14 jaar, omdat sinds 2015 jaarlijks steeds meer mensen ziek worden door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan namelijk hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken.

Doelgroep

Staatssecretaris Blokhuis besloot vorig jaar om het aantal jongeren dat voor vaccinatie in aanmerking komt, uit te breiden naar jongeren tot en met 18 jaar. De keuze voor deze groep tieners heeft te maken met het feit, dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom dus ook meer kans op de ziekte hebben.

Bescherming

De GGD Brabant-Zuidoost voerde deze vaccinaties uit op 10 locaties in de regio. Coördinator Ludy Blind kijkt tevreden terug: "We zijn tevreden over de goede opkomst. Deze groep tieners draagt in belangrijke mate bij aan verspreiding van de bacterie. Ze zijn dus zelf goed beschermd maar de vaccinatie leidt ook tot een hoge groepsbescherming en dus ook preventie van de ziekte in alle leeftijdscategorieën. Maar ook wat betreft de logistiek was de campagne uiteraard een uitdaging. Dankzij de goede samenwerking met alle gemeenten en ook alle scholen, verliep deze operatie dan ook heel vlot".

www.ggdbzo.nl

Meer berichten