"We zitten hier elke zondag. Ook al komt er niemand, dan hebben we toch een fijne dag gehad", aldus Rik van de Spijker en John Rademakers. FOTO: Ad Adriaans.
"We zitten hier elke zondag. Ook al komt er niemand, dan hebben we toch een fijne dag gehad", aldus Rik van de Spijker en John Rademakers. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Veldhovenaren in de ban van de Japanse karper

Ad Adriaans.

Wie in Oerle het Hoogeind in draait, rijdt er waarschijnlijk achteloos aan voorbij: de bakken met koi karpers van Oerkoi. Rust voert hier de boventoon.

VELDHOVEN - Op een beveiligd perceel staan 6 grote bakken. Een grote showvijver is voorzien van een venster. Enkele grote koi slaan de bezoeker nieuwsgierig gade. Relaxed bewegen ze zich door het water. "Ze stralen rust uit. We zitten hier elke zondag. Ook al komt er niemand, dan hebben we toch een fijne dag gehad", zegt Rik van de Spijker. Als kind gaat hij veel vissen met zijn opa. En in de vijver van zijn ouders experimenteert hij met goudvissen en vissen die hij zelf vangt.

Alles moet kloppen

John Rademakers koopt in 2012 een huis en legt een koivijver aan in zijn tuin. Het is de start van een leerzame periode. "Ik heb onder meer ziektes van de koi zelf behandeld. Het is mij gelukt om een natuurlijk evenwicht te creëren in mijn vijver. Alles moet daarbij kloppen: de juiste bezetting, de juiste filtercapaciteit en de juiste hoeveelheid voer."
Gaandeweg raakt ook Van de Spijker in de ban van de vanuit Japan geïntroduceerde karpers. "Een goudvis is altijd goudkleurig. Wit, rood en zwart zijn de basiskleuren van de koi. Het patroon en de kleur bepalen de soort van de vis. Er zijn er geen twee hetzelfde."

Alles zelf ontworpen

De kleur, maar ook de vissen grootte van wel 80 centimeter, zijn debet aan de stijgende populariteit van de koi, volgens het duo. Omdat Van de Spijker in zijn tuin te weinig ruimte voor een vijver heeft, komt het 2-tal uit op een perceel aan het Hoogeind 21. Ze beginnen klein, maar dat verandert al snel. Rademakers: "Het begon ooit als hobby. In 2017 startten we hier met bouwen. alles hebben we zelf ontworpen. Sinds vorig jaar staan we ingeschreven bij de KvK."
Ze halen hun vissen zelf bij de importeur. "We selecteren ze één voor één. Zo hebben we veel diversiteit en altijd leuke vissen. We kijken vooral naar de bouw van de vis. Dat moet een torpedovorm zijn", legt Rademakers uit.

De koi-fanaten ervaren regelmatig dat klanten willen starten met een heel dure vis. "Niet doen... Ze moeten er zich er in verdiepen en kennis opbouwen om hun vijver stabiel te houden. Wij vinden het leuk om onze kennis over te dragen. We gaan ook wel eens naar een klant om verder advies te geven", zegt Van de Spijker.

Meer berichten