Veldhoven vindt Iryna een perfecte plek: "Mensen staan open voor expats, maar hebben nog wel hun eigen identiteit." FOTO: Jurgen van Hoof
Veldhoven vindt Iryna een perfecte plek: "Mensen staan open voor expats, maar hebben nog wel hun eigen identiteit." FOTO: Jurgen van Hoof (Foto: Jurgen van Hoof)

Uit Oekraïne: Iryna Kepych

Tijs van den Boomen

Nieuwe Veldhovenaren in beeld, 7

Uit de hele wereld trekken mensen naar Veldhoven. Stadsonderzoeker Tijs van den Boomen schreef er een boek over. Slim zand wordt op 30 augustus gepresenteerd in café In d'n Olie-fant, het Veldhovens Weekblad publiceert nu al een serie portretten van opvallende nieuwe Veldhovenaren. Deze week dat van Iryna Kepych uit de Oekraïne.

VELDHOVEN - Iryna heeft vandaag alle tijd me te ontvangen, want ze is in between jobs. Normaal is dat een smoesje om te verhullen dat je werkloos bent, maar bij Iryna moet je dat letterlijk nemen: gisteren was haar laatste dag bij een internationaal marketingbedrijf, morgen begint haar nieuwe baan bij Philips. Maar heeft ze het nu dan niet veel te druk? "Ons zoontje, komt pas om drie uur uit school, dat is best lang, zo'n dag niks doen."

Forenzen

Ruim vijf jaar geleden kreeg haar man Ludovico een baan aangeboden bij ASML. "We woonden in Birmingham en toen we in Eindhoven gingen kijken, was dat nogal een schok, zo saai en burgerlijk."
Omdat ze zelf werk vond in Brussel, huurden ze een huis in Antwerpen, maar allebei forenzen bleek ook niet alles en toen de kleine kwam, oriënteerden ze zich opnieuw.

Het omgekeerde

Keek ze inmiddels met andere ogen of was de situatie werkelijk veranderd? "Twee jaar later bleek ik ineens overal aan de slag te kunnen. Dat ik geen Nederlands sprak was niet langer een probleem. Het klimaat was internationaler geworden, de stad had zich geopend."
Via een huurhuis in Eindhoven kwamen ze eind 2018 in Cobbeek terecht: "We zagen kinderen alleen op straat spelen, een teken van sociale cohesie. In Engeland zagen we ze ook, maar daar betekende het juist omgekeerde: gebrek aan toezicht."
Hun zoontje gaat om de hoek naar school: "Vanmiddag heeft hij zijn eerste afspraak met een vriendinnetje, een teken dat hij er helemaal bij hoort."

Perfecte plek

Veldhoven vindt ze een perfecte plek: "Mensen staan open voor expats, maar ze hebben nog wel hun eigen identiteit."
En voor kinderen is het veilig en overzichtelijk: "Ik zit braaf in de buurtpreventie-appgroep, al vraag ik me eerlijk gezegd af waar die voor nodig is, het is zo veilig."
De enige rimpeling tot nu toe was het bezoek van een onderhoudsmonteur: "Hij begon meteen te klagen dat de huizenprijzen zo stijgen door de expats. Best bijzonder, want mede dankzij ons heeft hij meer werk. Dat moest hij ook wel toegeven."
Ergens kan ze zulke reacties wel plaatsen: "De eerste generatie wijkbewoners gaat weg of dood. Niet gek dat mensen zich afvragen wat er met de identiteit van de wijk gebeurt, nu er steeds meer mensen als wij komen."
Zelf heeft ze met behulp van de Engelstalige kieswijzer al bepaald op wie ze gaat stemmen: "Ik ben voor uitbreiding van het vliegverkeer, voor cameratoezicht en voor meer subsidie voor scholen."

Meer berichten