"Vanaf mijn jeugd ben ik bezig met radio en radio maken", aldus Jacco Hagoort. FOTO: Bert Jansen.
"Vanaf mijn jeugd ben ik bezig met radio en radio maken", aldus Jacco Hagoort. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

'Bij elk deuntje kan je meefluiten'

Hannie Bettgens

Polderpop Radio is fluitradio

"Het heeft wat voeten in aarde gehad, maar we zijn online." Polderpop Radio uit Veldhoven zendt inmiddels 24 uur per dag uit.

VELDHOVEN - Wie afstemt op Polderpop Radio overvalt een gevoel van nostalgie. Herkenbare jingles afgewisseld met mooie muziek.
"Dat is wat radio moet zijn," zegt Jacco Hagoort, een van de oprichters van de zender. "Vanaf mijn jeugd ben ik bezig met radio en radio maken. Ik ben bij de ziekenomroep begonnen in de jaren '70. Daarna bij een zenderpiraat in België, En weer later ben ik benaderd door Radio Royaal, waar ik heel wat jaren radio heb gemaakt."

Internetradio

Maar mei 2011 komt er een definitief einde aan Radio Royaal. "In 1998 hadden we het plan om een eigen radiozender te starten. Via UPC konden we een paar maanden gratis uitzenden als gevolg van een kennismakingsaanbieding. Daar waren we hartstikke enthousiast over, maar het was geen haalbare kaart want we hadden niet de financiële middelen om het voort te zetten."
Met internetradio liggen er nieuwe kansen. Zelfs een vaste plaats op het analoge net van UPC. Later kreeg dit weer een vervolg via het internet en binnenkort komt daar de middengolf frequentie 891 kHz bij. "We hadden ons ingeschreven en hebben een uitzendfrequentie toegewezen gekregen."
Ze hadden daarmee alles voor elkaar, en hoefde alleen nog maar een locatie te worden gezocht voor de antenne. "Daar had ik het over met Bart Gooskens van UniExpress over. Hij zei: 'Laten we eens gek doen; zet die antenne maar bij mij op het dak.' Met de nodige vergunningen maken we nu radio vanuit Veldhoven."

Nederlandse artiesten

Hagoort is samen met Henk Kruize, Maarten Mudde en Peter Swaak Polderpop Radio gestart. "Op dit moment zenden we uit met een leenzender van Gerard Lokhof en draaien daardoor maar op eenvijfde van het vermogen. We hebben een grotere zender besteld in Bulgarije, maar die laat nogal op zich wachten. Maar als deze eindelijk binnen is kunnen we heel Brabant, een groot deel van Limburg en België, voorzien van muziek."
Bij Polderpop Radio is vooral veel muziek te horen. "Met de aandacht op Nederlandse artiesten. Maakt niet uit of ze Nederlandstalig zingen of een andere taal. Leuke interviews, afgewisseld met muziek. Elk half uur nieuws. De meeste artiesten weten de weg wel te vinden naar ons. Per week krijgen we telkens een tiental nieuwe titels opgestuurd van bekende en minder bekende artiesten."

Fluitradio

Polderpop Radio heeft een gevarieerd programma. "Er kunnen verzoekplaten aangevraagd worden. Er is aandacht voor de beste Oldies. Zo hoor je Nick en Simon, maar ook de Time Bandits. Marco Borsato, maar ook de Trammps. Eigenlijk draaien we van alles, als het maar gezellig is. Wij noemen het de zogenaamde fluitradio; bij elk deuntje kan je meefluiten. Platen die genoteerd staan in de Oranje Top-30. Elke week kiezen we Tip van de Week. Dat is dan een nieuwe plaat die regelmatig te horen zal zijn."
Luisteren naar Polderpop Radio kan via allradio.nl of Radios online. In Veldhoven/Eindhoven via de middengolf (AM) 891 kHz. "Gezellige muziek als je in de regio in de auto zit."

Meer berichten