"Soms heb je het even nodig dat iemand met je meeloopt, een coach die jou weer laat stralen." FOTO: Bert Jansen.
"Soms heb je het even nodig dat iemand met je meeloopt, een coach die jou weer laat stralen." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Ontspanning en mindfulness samen

Tonnie Wesseling

Start van OpgroeiCafé

"Soms heb je het even nodig dat iemand met je meeloopt, een coach die jou weer laat stralen." Aan het woord een stralende Christel Lubse, trotse moeder van twee tienermeiden én kindercoach. Na vele jaren als ' juf ' in het basisonderwijs raakt ze in een burn out. Niet goed genoeg voor zichzelf gezorgd. Na een lange zoektocht staat ze weer met beide benen op de grond en ontdekt ze dat haar passie bij het coachen van kinderen ligt. Ze volgt een training Relax Kids en een opleiding voor kindercoach die haar professioneel kindercoach maakt vanuit haar standpunt: 'Van ieder is er maar één, net als een steen en dat je mag wezen wie je bent.' Aanvullend volgt ze nog cursussen als Chill Skills, Just Relax en Wobbelyoga.

VELDHOVEN - Na bijna 25 jaar basisonderwijs verruilt ze dit op 2 mei 2016 voor een eigen praktijk. Lubse: "Je merkt dat de tijd verandert en ook op sociaal-emotioneel vlak merkte ik gewoon dat kinderen steeds meer nodig hebben om lekker in hun vel te zitten. Relax Kids is ontspanning en mindfulness samen. In al mijn onderwijsjaren ben ik zoekende geweest naar meer, les geven vond ik leuk, maar ik merkte dat ik nog veel meer te bieden heb. Van juf in de klas ben ik kinder- en ontspanningscoach geworden. Kinderen die wat extra's nodig hebben, had ik wel in mijn vizier maar ik wilde ze - en ook hun ouders - wat extra begeleiding en antwoord op hun hulpvraag geven, zodat ze weer verder kunnen lopen. De Relax Kids-lessen zijn eigenlijk voor alle leeftijden, vanuit beweging kom je tot ontspanning."

Laagdrempelig

Zeker in de huidige drukke maatschappij schieten het aloude rust en regelmaat er vaak bij in. Lubse: "Er zijn tegenwoordig veel kinderen die hooggevoelig zijn en hier last van hebben. Voor heel veel kinderen is de tijd die na de vakantie komt best spannend... Weer terug naar school, een nieuwe klas of misschien een nieuwe school, nieuwe vriendjes maken, daar zit best veel spanning in. Ook bij kinderen op de Buitenschoolse Opvang gebeurt dit. Ouders moeten die eerste schoolweken rustig opstarten. Ik wil vanuit mijn rol als kinder- en ontspanningscoach hieraan natuurlijk graag meewerken door het Opgroeicafé in de Veldhovense bibliotheek aan te bieden. Het is een mooie plek waar ouders op een laagdrempelige manier elkaar kunnen ontmoeten."

Relaxte manier

Lubse vervolgt: "Iedere ouder heeft wel zijn eigen dingen waar hij mee worstelt. Dit kan hier op een fijne relaxte manier met elkaar uitgewisseld worden en dan is het prettig dat je als ouder tips en tools krijgt die je kunt gebruiken. Zo weten we nu dat er emoties mógen zijn, je mag als kind boos of verdrietig zijn, maar je moet wel leren er op een gezonde manier mee om te gaan. Die emoties moeten eruit."

Tips en tools

De allereerste bijeenkomst van het Opgroeicafé dit seizoen, is vrijdag 23 augustus van 10.45 tot 12.00 uur. Het heeft als thema: Hoera de school is weer begonnen. Niet voor ieder kind betekent dit 'hoera' er kan enige ongerustheid of zelfs angst ontstaan. Onder andere door boeken - de bibliotheek staat er flink vol mee, dus - kunnen ouders hun kind er spelenderwijs mee leren om te gaan. Christel Lubse geeft hierbij dan de juiste en de nodige tips en tools.

Meer berichten