De transportfiets is razend populair bij de jonge fietsers. In het straatbeeld en in de fietsenstalling van scholen zijn ze in overvloed te vinden. FOTO: Wouter van Middendorp/Stella Fietsen.
De transportfiets is razend populair bij de jonge fietsers. In het straatbeeld en in de fietsenstalling van scholen zijn ze in overvloed te vinden. FOTO: Wouter van Middendorp/Stella Fietsen. (Foto: Wouter van Middendorp)

Aandeel e-bikes onder jongeren stijgt

Van de redactie

Een nieuwe fiets kopen? Van degenen die dit overwogen in 2018 heeft 40% een elektrische fiets aangeschaft. Dit percentage is in de afgelopen jaren enorm gestegen, blijkt uit kerncijfers van RAI Vereniging, BOVAG en GFK. Deze stijging komt mede doordat een steeds breder publiek kennis maakt de e-bike. Ook de scholier weet de elektrische (school)bike steeds vaker te vinden als alternatief voor het OV.

VELDHOVEN - De opmars van het aantal verkochte e-bikes aan jongeren komt mogelijk door het veranderende imago van de elektrische fiets. De elektrische fiets wordt niet gezien als oubollig of alleen geschikt voor ouderen. Dit blijkt uit onderzoek naar het gebruik en imago van elektrische fietsen, uitgevoerd door onderzoeksbureau GFK. Het onderzoek toont aan dat bijna 3 op de 5 Nederlanders vindt dat elektrische fietsen geschikt zijn voor scholieren die een lange afstand afleggen naar school. Uit het onderzoek blijkt ook, dat het imago van de elektrische fiets in Nederland verjongt. Bijna de helft van de Nederlanders vindt dat de elektrische fiets hipper wordt.

Voor jongeren

De transportfiets is razend populair bij de jonge fietsers. Deze fiets heeft een transportrek, is veelal zwart met donkerbruine accenten. In het straatbeeld en in de fietsenstalling van scholen zijn ze in overvloed te vinden. Zo zijn er zelfs e-bikes die speciaal zijn ontworpen voor scholieren. Het zijn hippe e-bike modellen voorzien van de nieuwste technologieën en slimme aanpassingen waardoor de schoolbike robuust en hufterproof is. De elektrische variant van de transportfiets is ook te vinden.

Nieuw schooljaar

"De elektrische schoolbikes verkopen we in de periode dat het mooi weer is in Nederland, net als de andere e-bikes eigenlijk. Wel zien we een piek in de periode dat de jongeren zomervakantie hebben, dan worden de meeste elektrische schoolbikes verkocht. Een goede voorbereiding voor deze jonge scholieren. Zij kunnen bij aanvang van het nieuwe schooljaar de blits maken met hun nieuwe e-bike!", vertelt Berber Nederlof. Hij is e-bike adviseur bij Stella Fietsen.

Van dorp naar stad

Nederhof: "Je merkt dat de jongeren die een e-bike kopen veelal buiten de stad wonen. Van dorp naar stad is het openbaar vervoer voor hen niet de meeste ideale manier van reizen. Uit gesprekken met ouders blijkt, dat het aanschaffen van een e-bike uiteindelijk voordeliger dan een busabonnement. Het bespaart niet alleen kosten, maar geeft jongeren ook meer vrije tijd!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden