Foto:

Spoelen, spoelen en nog eens spoelen!

Van de redactie

Bij thuiskomst na vakantie

Terugkerende vakantiegangers lopen een verhoogde kans op een legionella-infectie in eigen huis. Veel mensen miskennen de gevaren van kranen die langer dan een week niet worden gebruikt. Volgens de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche, Techniek Nederland, komen daardoor na de vakantie onnodig veel legionellabesmettingen voor.

VELDHOVEN - Volgens Techniek Nederland is de kans op legionellabesmetting het grootst na de vakantieperiode. Tijdens vakanties worden kranen niet gebruikt, waardoor het water in de leidingen stil staat en de watertemperatuur al snel boven de 25 graden uitkomt. Deze 2 factoren hebben een negatief effect op de kwaliteit van leidingwater wat de kans op vermeerdering van de legionellabacterie vergroot.

Douche

Voor terugkerende vakantiegangers is het raadzaam om bij thuiskomst de douche 4 à 5 minuten rustig te laten stromen, om te voorkomen dat het water vernevelt. Besmetting vindt namelijk vooral plaats door het inademen van de waternevel, waardoor de bacterie zich in de longen nestelt. Eric van der Blom, specialist legionellapreventie bij Techniek Nederland: "Verneveling ontstaat voornamelijk onder de douche. Je kunt dit voorkomen door de sproeikop onder water in een emmer te houden of de douchekop in een washandje te verbergen."

Pak melk

Doorspoelen na de vakantie is belangrijk om de kwaliteit van het water te kunnen waarborgen. Het doorspoelen zorgt er ook voor dat stoffen die in het water zijn opgelost, zoals metalen uit de drinkwaterleiding, weggespoeld worden. Van der Blom: "Veel bewoners realiseren zich niet dat water in leidingen beperkt houdbaar is, net als een pak melk."

Vakantiebestemming

Aandacht voor legionella is niet alleen thuis belangrijk. Ook op vakantiebestemmingen lopen waarschijnlijk ieder jaar 10-tallen reizigers een besmetting op. Het risico is vooral groot wanneer het appartement of vakantiehuisje langere tijd niet bezet is geweest. Uit voorzorg is het ook in dit geval aan te raden alle kranen enkele minuten te laten doorspoelen.

Tips

Hoe een legionellabestemming te voorkomen? Zie onderstaande tips:

- Spoel na de vakantie alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang goed door.

- Laat het water rustig stromen en voorkom dat het daarbij vernevelt. Houdt de sproeikop onder water in een emmer, in een washandje of haal het sproeistuk van de kraan af.

- Ook een tuinslang die in de volle zon hangt kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Spoel daarom eerst een tuinslang die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling.

- Vaak is de temperatuur van het warm water in te stellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 graden heeft.

- Pas de drinkwaterinstallatie nooit zelf aan, maar laat dat doen door een erkend installatiebedrijf. Het is vooral belangrijk om 'dode leidingen' en opwarming van koud water door naastgelegen warme leidingen (hotspots) bij de aanleg en aanpassing van de drinkwaterinstallatie te voorkomen.

- Bubbelbad (spa, whirlpool, jacuzzi, hot tub) regelmatig reinigen en ontsmetten.

Meer berichten