"Volgende generaties moeten weten wat wij mensen elkaar kunnen aandoen!", aldus Ger de Wind. FOTO: Ad Adriaans.
"Volgende generaties moeten weten wat wij mensen elkaar kunnen aandoen!", aldus Ger de Wind. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Herinneringen aan de oorlog

Ad Adriaans

Nieuw boek Ger de Wind is uit

Vrijdag 26 juli is zijn boek uitgekomen: Aangrijpende oorlogsverhalen uit Eindhoven en de rest van de wereld. Het zijn de herinneringen van Ger de Wind (87) aan de Tweede Wereldoorlog, opgeschreven voor zijn leeftijdsgenoten en de huidige jeugd.

KNEGSEL - "Ik denk dat ik wat te vertellen heb. Ik heb de oorlog meegemaakt en veel van de wereld gezien", vertelt de geboren Eindhovenaar Ger de Wind, die inmiddels al weer 35 jaar in Knegsel woont. Zijn droom was schrijver worden. Vanaf zijn 14e jaar al houdt hij dagboeken bij. Door zijn drukke leven komt het schrijven van een boek er evenwel nog niet van. Bij Philips maakt hij een goede carrière in de chipsindustrie tot hij met de Centurion-actie na 42 dienstjaren afscheid van het bedrijf moet nemen. Na zijn pensionering studeert hij cultuurwetenschappen aan de Open Universiteit. De Wind studeert er af op een doctoraalscriptie over 50 jaar Philips Nijmegen.

Jood

Om beter te leren schrijven, meldt hij zich een jaar of 5 geleden aan bij het dichters- en schrijversgezelschap Explanada in Waalre. "We komen één keer per maand bij elkaar in de Wolderse Wever. Ieder schrijft een artikel van ongeveer één pagina over een bepaald onderwerp."
In 2017 verschijnt zijn 1e boek: Weemoedige en boze verhalen van een oude man. Het 2e boek gaat over zijn moeder. "Ik heb haar bijzondere leven beschreven. Een leven vol vrees omdat ze met een jood getrouwd was. De helft van zijn familie is in Auschwitz vermoord."

8 jaar

Omdat hij veel verhalen over de oorlog heeft liggen en zijn hoofd nog vol herinneringen zit, heeft De Wind weer een verhalenboek schrijven. "Het boek is gericht op wat ik in Eindhoven beleefd heb. Toen de oorlog begon op 10 mei 1940 was ik 8 jaar. Ik zag de Fokker G1-jachtkruisers over Eindhoven vliegen en een paar dagen later kwamen de eerste Duitsers op motoren met zijspan de stad inrijden."

Fransje

Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Eindhoven bevrijd werd. Maar De Wind heeft nog een reden om het boek uit te brengen nu zijn generatie uitsterft en de wereld weer hard wordt. "Het is nodig dat de volgende generaties weten wat wij mensen elkaar kunnen aandoen."
Het meest aansprekende verhaal in zijn boek vindt de auteur: 'Fransje, die bloemen zo mooi vond'. "Het gaat over een jongetje dat met zijn familie op 16 mei 1940 zelfmoord pleegt. Zij wisten wat er met de Joden in Duitsland was gebeurd."

Te koop

Aangrijpende oorlogsverhalen uit Eindhoven en de rest van de wereld, telt 224 pagina's. Het is te koop voor 21,50 euro bij Boekscout.nl en Bol.com. Zaterdag 24 augustus van 11.00 tot 16.00 uur signeersessie bij Primera in de Kromstraat. Vanaf begin sept. te koop in Veldhoven bij de Bruna in het Citycentrum en Primera.

gerdewindschrijft.nl.

Meer berichten