Indrukwekkend mooi om te zien: ploegpaarden aan het werk! FOTO: Staatsbosbeheer.
Indrukwekkend mooi om te zien: ploegpaarden aan het werk! FOTO: Staatsbosbeheer. (Foto: )

Bezoek de 21e Strabrechtse Heidedag!

Van de redactie

Thema: 'Boeren' op de heide

Bij de schaapskooi in Heeze wordt zondag 18 augustus de 21e Strabrechtse Heidedag gehouden van 11 tot 16 uur. Dit jaar is het thema 'Boeren' op de heide. Heides zijn immers een product van een cultuurhistorisch landbouwsysteem. Een mobiele houtzagerij is aan het werk en ploegende trekpaarden bewerken de akkers bij De Plaetse. Kom tevens kijken bij diverse natuur- en streekorganisaties, doe mee met verschillende demonstraties, geniet van bieren en streekproducten. Voor kinderen zijn er ook verschillende leuke activiteiten te beleven.

HEEZE - Altijd al willen weten hoe een herder zijn schapen hoedt? Neem een kijkje bij de demonstratie van de schaapsherder van Stichting Het Kempisch Heideschaap met zijn schaapskudde van 350 schapen die plaats vindt om 11.30, 13.00 en 15.00 uur achter de schaapskooi. Ook worden er oude ambachten gedemonstreerd. IVN Heeze-Leende maakt de bezoeker wegwijs in de kunst van het plaggen. Of neem een kijkje in de biologische groentetuin en proef onder meer eetbare bloemen en groente. De akkers ernaast worden geploegd door trekpaarden en in het bos achter de schaapskooi is een mobiele houtzagerij aan het werk.

Kinderactiviteiten

Bij de heidegidsen van Staatsbosbeheer kunnen kinderen diverse heideschaapjes in elkaar knutselen, geschminkt worden of de touwbrug beklimmen. Een workshop vachtvilten met authentieke wol van de heideschapen kan bij Kempenhaeghe, waar ook een winkeltje is ingericht met leuke eigen gemaakte spulletjes. Van het IVN krijgen ze uitleg en rondleidingen in de insecten- en heidetuin over insecten, heide plaggen.

Fiets excursies

Boswachter Erik Schram en Ian Deeben delen hun kennis tijdens een gratis fietsexcursie over de Strabrechtse heide van 1 uur, die start om 12.15 en 14.00 uur bij de informatiewagen van Staatsbosbeheer. Er zijn 18 leenfietsen beschikbaar en aanmelden kan bij de informatie stand van Staatsbosbeheer. De peelgidsen van het Buitencentrum van Nationaal Park De Groote Peel zijn aanwezig met de nieuwste peelboeken, veldmaterialen en het jaarprogramma vol leuke arrangementen en tochten.

Groene braderie

Het Heidecafé grilt Heideburgers op de barbecue en verkoopt vers belegde broodjes, huisgemaakte soep en gebak. Ook zijn allerlei streekbieren te proeven van Brouwerij Rufus. Op de groene braderie zijn tientallen natuur- en streekorganisaties aanwezig zoals Brabants Landschap, Wereld Natuur Fonds, Imkers en houtbewerkers. Ook kunt u kennis maken met diverse 'schapenschilders' en nog tal van andere organisaties.


De Strabrechtse Heidedag is gratis toegankelijk. Parkeren op de parking van Staatsbosbeheer aan de De Rul in Heeze kost 2,00 euro. Of kom met de fiets of trein (20 min. loopafstand van CS Heeze).

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden