De berk is in deze streek een belangrijke veroorzaker van allergieën. FOTO: Rien de Schipper
De berk is in deze streek een belangrijke veroorzaker van allergieën. FOTO: Rien de Schipper (Foto: Picasa)

Hooikoorts zweeft door de lucht

IVN VEV

2-wekelijkse bijdrage van het IVN

Het is zomer en de lucht zit vol met zoemende insecten. We zien de hommels, bijen, zweefvliegen en vlinders, druk bezig met het verzamelen van stuifmeel en nectar. Ze gaan van bloem tot bloem en deze bloemen bevatten de geslachtsorganen van de plant.

VELDHOVEN - Die geslachtelijke voortplanting vindt plaats doordat stuifmeel of pollen dat vrijkomt uit de helmknoppen van een bloem getransporteerd wordt naar een andere bloem. In die bloem moet het stuifmeel dan op de stempel van een stamper terecht komen. Als die stempel ontvankelijk is voor een korreltje van dat stuifmeel, volgt bevruchting van een vrouwelijke eicel in die bloem en wordt tenslotte een zaad gevormd. Het bestuiven zoals men dit proces noemt is dus bepaald niet eenvoudig.

Hulp

Om dit voor elkaar te krijgen hebben de planten, die zich zelf niet verplaatsen kunnen, hulp nodig. Deze bestuivers moeten niet alleen aangelokt worden, ze moeten ook precies weten waar ze zijn moeten en waar ze naartoe moeten. Een mooie bloem dus, met aantrekkelijke kleuren en liefst ook nog een lekker geurtje, die voedsel belooft in de vorm van nectar en soms stuifmeel.

Windbestuivers

Er zijn ook planten die geen insecten, maar de wind gebruiken als stuifmeeltransporteur: de windbestuivers. Vooral grassen en een aantal bomen. Neem bijvoorbeeld de berk. De boom heeft mannelijke en vrouwelijke bloemen. Meeldraden en stampers staan dus op ruime afstand van elkaar. Een katje levert miljoenen stuifmeelkorreltjes, zodat bestuiving van een bloempje aan een andere berk - meestal in de buurt - goede kans maakt. De windbestuiving vraagt grote hoeveelheden stuifmeel. De kleine stuifmeelkorrels die kleiner dan 0,1 millimeter zijn, zweven in de bloeitijd van de planten bij miljoenen door de lucht. Voor veel mensen is dit een probleem. Ongeveer 20 % van de Nederlanders is allergisch voor stuifmeel.

Hooikoorts

De tijd, waarin het gras bloeit - van mei tot en met juli - is het meest problematisch voor hooikoorts. Er zijn ook mensen, die allergisch zijn voor stuifmeel van bomen. Onder ongunstige omstandigheden, kan er stuifmeel door de lucht dwarrelen vanaf januari tot maar liefst half oktober.

Wie bijvoorbeeld allergisch voor berkenpollen is, kan dan in de maanden april en mei last krijgen van tranende ogen, een zere keel, een verstopte neus en zelfs een wat lichte koorts. Als de kwaal niet te ernstig is, kan men zich beschermen, door bij droog en zonnig weer het huis niet al te drastisch te luchten. 's Nachts het slaapkamerraam dichthouden en overdag niet te veel in de open lucht verblijven. Als dat niet helpt moet men z'n toevlucht - helaas - nemen tot medicijnen.

www.ivn.nl/afdeling/veldhoven-eindhoven-vessem

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden