Uiteindelijk vindt Jan een baan bij een hoveniersbedrijf in zijn woonplaats. FOTO: MEE.
Uiteindelijk vindt Jan een baan bij een hoveniersbedrijf in zijn woonplaats. FOTO: MEE. (Foto: )

MEE werkt dus echt mee aan werk dat past

Van de redactie

Jan (47 jaar) werkt lange tijd als vrachtwagenchauffeur. Het is zijn lust en zijn leven. Maar de laatste jaren wordt het zwaarder. Hij valt vaak uit, heeft last van hoofdpijn en is chagrijnig. Alles moet steeds sneller. Dat veroorzaakt stress en Jan maakt fouten. Uiteindelijk komt hij thuis te zitten. Verschillende tijdelijke baantjes lopen op niets uit. Jan weet niet hoe verder. Ook zijn broer Karel weet het niet meer. Waar is een baan voor Jan te vinden die bij hem past? Karel belt MEE voor raad.

VELDHOVEN - MEE ondersteunt mensen met een beperking zodat zij mee kunnen doen in de samenleving. Dat doet deze organisatie onder andere door het versterken van de eigen kracht en het vergroten van de zelfredzaamheid. Daarnaast zet MEE de aanwezige kennis en ervaring in om de samenleving beter in te richten voor mensen met een beperking.

Eye-opener

Bij MEE komt Jan in contact met Marianne, trajectcoach arbeid. Jan wil werk vinden dat bij hem past. Marianne neemt een zogenaamd Melba-onderzoek bij hem af. Marianne: "We kijken naar de persoon, wat hij goed kan, wat niet en welke vaardigheden te ontwikkelen zijn. Het onderzoek geeft inzicht in wat Jan nodig heeft op een toekomstige werkplek. Bij het vrachtbedrijf werd te veel van Jan gevraagd, meer dan waaraan hij kan voldoen. Dit was een eye-opener voor Jan en voor zijn broer."

Marianne informeert, in overleg met Jan, de arbeidsdeskundige van het UWV over de resultaten van het onderzoek. Zij denkt mee over de vervolgstappen, zodat Jan met succes een nieuwe baan vindt en uit de Ziektewet kan.

Nieuwe baan

Jan, zijn broer en Marianne zoeken een nieuwe werkgever. Uiteindelijk vindt Jan een baan bij een hoveniersbedrijf in zijn woonplaats. In overleg met Jan adviseert Marianne zijn nieuwe werkgever over de onderdelen uit het onderzoek die belangrijk zijn voor het werk dat hij gaat doen. Jan krijgt nu duidelijke taken en goede uitleg over wat er van hem verwacht wordt. Er is ook altijd iemand in de buurt om vragen te beantwoorden. Marianne: "Ik begeleid in de eerste periode zowel Jan als de werkgever en ze kunnen met vragen altijd bij mij terecht."
Nu duidelijk is wat Jan kan en nodig heeft om goed te kunnen werken, bloeit hij op. Zijn broer is blij en zegt opgelucht: "Ik zie de joviale Jan weer terug, vol levenslust!"

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden