Pater Jozef Aruldoss is een missionaris van de Indiase Society of the Heralds of Good News. FOTO: Jurgen van Hoof.
Pater Jozef Aruldoss is een missionaris van de Indiase Society of the Heralds of Good News. FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Uit India: pater Jozef

Tijs van den Boomen

Nieuwe Veldhovenaren, 5

Uit de hele wereld trekken mensen naar Veldhoven. Stadsonderzoeker Tijs van den Boomen schreef er een boek over. Slim zand wordt op 30 augustus gepresenteerd in café In d'n Olie-fant, het Veldhovens Weekblad publiceert nu al een serie portretten van opvallende nieuwe Veldhovenaren. In deze aflevering dat van pater Jozef uit India.

VELDHOVEN - Aan de pastorie van Oerle is niet veel romantisch te ontdekken, het jarenzeventighuis maakt een onbewoonde indruk, een naamplaatje ontbreekt. Een jonge man met een vriendelijk, smal gezicht doet open: "Kom binnen, u bent mooi op tijd. Wilt u koffie?" Het huis is spartaans ingericht, het enige persoonlijke element is de geur van Indiaas eten.
Pater Jozef Aruldoss is een missionaris van de Indiase Society of the Heralds of Good News. En de verspreiding van het Goede Nieuws is hard nodig, ontdekte hij tot zijn schrik: "Veel Nederlanders weten niet meer wie God is en dat de Zoon van God mens geworden is om ons te verlossen van zonde en dood. Op zondag komen niet meer dan driehonderd mensen naar de hoogmis, bijna allemaal boven de tachtig. Er zijn nog maar een paar jonge gezinnen, voornamelijk buitenlanders.

Plan

Het contrast met zijn geboortestad Chennai is groot: alleen de parochie waar hij kapelaan was, telde al tweehonderd kinderen. In 2011 kwam hij op verzoek van de bisschop van 's-Hertogenbosch naar Nederland, zijn eerste parochie was Geldrop. Het was moeilijk in het begin: de taal, het eten, het weer, de inburgeringscursus, een rijbewijs halen. Maar met steun van zijn parochianen lukte het, hij leerde zelfs koffie drinken, want dat bleek je bij een huisbezoek niet af te kunnen slaan. De meeste tijd besteedt hij aan zijn gelovigen: de mis opdragen, een luisterend oor bieden, ziekenbezoeken afleggen. Maar zijn hart ligt bij de missie, bij het brengen van het geloof, en dus bedacht hij in zijn tweede parochie een plan: "De kinderen die Eerste Communie hebben gedaan, daar zit de toekomst. Dus ik heb hun ouders een brief gestuurd om ze te feliciteren met de feestelijke mijlpaal en ze daarna gebeld om een afspraak te maken."
Sinds september 2017 is pater Jozef in Veldhoven aangesteld, ook hier kregen de ouders van de eenendertig communicanten een brief. De helft bleek na de feestelijke plechtigheid 'klaar met de kerk', bij de anderen mocht hij op huisbezoek komen. Vreemd vindt hij het hoe moeilijk het is een afspraak te maken: "Ik maak mijn agenda leeg, maar de mensen hebben het druk met andere dingen."
Ik probeer me voor te stellen hoe deze bescheiden man aanbelt, een kop koffie drinkt en dan vriendelijk maar beslist uitlegt dat je het geloof vóór moet leven en dat hij vraagt om, alstublieft, ook thuis met de kinderen te bidden en vervolgens demonstreert hoe je de rozenkrans moet bidden. En hoe de ouders dan knikken en zeggen dat ze zullen kijken wat ze ermee zullen doen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden