De trainer neemt zelf allerlei sport- en spelmateriaal mee zoals ringen, ballen, en hockeysticks. FOTO: Ad Adriaans.
De trainer neemt zelf allerlei sport- en spelmateriaal mee zoals ringen, ballen, en hockeysticks. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Oefeningen om de fitheid te bevorderen

Fitgym ook in Oerle?

Ad Adriaans

Onder de noemer Fitgym Outdoor gaat Jack Gudden met groepen senioren de wijk in. Wandelen wordt gecombineerd met 2 blokken gymnastiekoefeningen.

VELDHOVEN - In China en Japan is het gebruikelijk de dag te beginnen met gymnastiekoefeningen in groepsvorm. Chinezen en Japanners weten namelijk bijzonder goed dat dagelijks bewegen essentieel is voor de gezondheid van het lichaam.

Oproep

Jack Gudden is trainer 'bewegen voor senioren' bij zorgorganisatie Oktober. "Wat in de volksmond bejaardengym heet, begint vaak vanaf 80 jaar. Ik wil iets doen voor de groep vanaf ongeveer 60 jaar."
In oktober 2018 start hij met de eerste groep in de gymzaal aan de Norenberg. Een oproep in het blad van de KBO Heikant/De Kelen levert al meteen 16 senioren op. Gudden: "Elke woensdagmiddag geef ik er Fitgym van 15.15 tot 16.00 uur. Na de zomervakantie verwacht ik dat er nog enkele sportievelingen bij komen." De trainer neemt zelf allerlei sport- en spelmateriaal mee zoals ringen, ballen, en hockeysticks.

Bevorderen

In Zonderwijk is hij in april met Fitgym Outdoor begonnen. Dankzij seniorenvereniging PVGE, die 't Tweespan als thuisbasis heeft, trekt hij wekelijks op maandagmiddag van 14.30 tot 15.30 uur met 12 mensen de wijk in. Deze groep kan nog groeien naar zo'n 16 deelnemers. Vanuit 't Tweespan wandelt hij met de groep naar een speeltuintje. "Daar stoppen we en doen we oefeningen om de fitheid te bevorderen. Ook staan er balansoefeningen op het programma. De doelgroep vindt die belangrijk omdat ze bang zijn om te vallen."

Groepsgebeuren

Al wandelend en keuvelend gaat het dan naar de volgende locatie, bijvoorbeeld het sportterreintje in park Vogelzang. Daar staan vaak spelvormen op het programma. "Ik deed er een keer een les met frisbees. Dat bevalt heel goed want ze kennen het allemaal nog van vroeger."
De deelnemers en de trainer vinden het groepsgebeuren het leukst. "Bij bepaalde oefeningen moeten ze samenwerken. Dan doen ze dingen die ze alleen nooit zouden doen. Vaak zijn ze dan trots als ze een oefening volbracht hebben."
Daarna kunnen de liefhebbers in 't Tweespan terecht om een kop koffie te drinken. Alleen bij slecht weer gaat het niet door. "Eén keer was het weer heel slecht. Toen konden we in de zaal terecht. Ik vind het belangrijk dat het elke week kan doorgaan."

40,00 euro

Momenteel is Gudden met de KBO in Oerle in gesprek om ook daar vanuit dorpscentrum 'd Ouw School te starten met Fitgym Outdoor. De kosten voor deelname bedragen 40,00 euro per halfjaar. Belangstellenden die willen meedoen, kunnen dit kenbaar maken middels een telefoontje naar: Oktober, (088) 245.77.95. Zij worden dan teruggebeld door Jack Gudden. In de week van 19 augustus beginnen de lessen Fitgym weer.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden