Lyme, een gevreesde ziekte. Maar Sandra Pranger kan er mee leven: "Mijn innerlijke programma moest op de harde reset." FOTO: Bert Jansen.
Lyme, een gevreesde ziekte. Maar Sandra Pranger kan er mee leven: "Mijn innerlijke programma moest op de harde reset." FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Het lijkt zo simpel... En dat is het ook!

Hannie Bettgens

Elk jaar worden honderden mensen door een teken gebeten en lijden daarna onder de gevolgen van Lyme. Zo ook Sandra Pranger uit Veldhoven. "Ik had helse pijnen en kon niet meer lopen. Ik ben zelfs op een gegeven moment naar de huisarts gestapt en voor euthanasie gepleit."

VELDHOVEN -Sandra en Eric Pranger leiden een goed leven. "We hadden het goed voor elkaar... Goede banen, mooie reizen, leuk huis en 2 lieve kinderen. Tot 2013."
Sandra wordt ziek. Griepachtige verschijnselen, hoge koorts. "De huisarts had geen verklaring en stuurde mij door naar specialisten. Neuroloog en internist konden ook niets vinden. En ja... Dan zit het tussen je oren, hè?"
Ze brengt 5 maanden op een PAAZ-afdeling door. "Zelf ben ik verpleegkundige en ik wist gewoon dat het niet hypochondrie was! Na die 5 maanden weer terug naar huis. Soms was de pijn zo erg, dat ik hele nachten gewoon bleef staan, op bed liggen was te pijnlijk."
Weer naar de huisarts. "Ik kon niet meer, ik wilde euthanasie! Het frustreert zo, dat je 24/7 pijn hebt! Ik zou worden opgenomen in een kliniek om dan maar om te leren gaan met de pijn, maar zo zag ik mijn toekomst niet voor me."

Simpelste uitleg

Om te weten of meer mensen met dezelfde klachten rondlopen, maakt sandra een Facebookpagina aan. "Binnen één dag zat ik op het spoor van de ziekte van Lyme! In Nederland zijn de testen niet zo betrouwbaar, dus ben ik in Duitsland getest: chronische Lyme! Ja, en dan? Een behandeling kost rond de 30.000,00 euro, maar geeft geen garantie op genezing."
Zoeken in het alternatieve circuit, brengt haar bij een holistische coach. "In oktober 2016 heeft mijn man Eric mij liggend in de auto daar naartoe gereden. Februari 2017 kon ik zelf weer autorijden. En dat na 1 sessie."
Sandra legt uit wat het betekent. "Simpelste uitleg is, luister naar jezelf, naar je eigen lichaam. Die coach begon mij te zeggen dat ik er zelf voor koos om ziek te zijn. Ja dus, echt niet! Maar nadat ze mij met mezelf confronteerde, mij in liet zien wat ik beter moest doen - zorgen voor mijn lichaam, mijn onderbewustzijn op te zoeken: waarom ben ik ziek? - viel alles op zijn plaats. Ik had baat bij mijn ziek zijn. Mijn innerlijke programma moest op de harde reset. Controll-alt-delete om van daaruit weer volledig genezen."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden