Foto: Bert Jansen

'Je moet weten wanneer te stoppen'

Hannie Bettgens.

Hermann Brandsma bedankt!

27 jaar lang brengt hij door weer en wind de maaltijden voor SWOVE rond, maar nu is echt de tijd daar om het stokje over te geven voor Hermann Brandsma.

VELDHOVEN - Op 1 juli 1992 is Hermann Brandsma als maaltijdbezorger bij SWOVE in dienst getreden. "Dat kwam eigenlijk door mijn toenmalige buurman, die was maaltijdbezorger. 'Is dat niets voor jou?', vroeg hij op een dag aan mij. Daarop ben ik een keer met de
buurman meegereden en het leek me wel wat."

Hamerslag

Brandsma komt op zijn 55e thuis te zitten. "Ik werkte bij Philips maar toen kwam de grote schoonmaak. Centurion en de hamerslag van Timmer. Ik was een van de velen waar geen plaats meer voor was."
Het werk als maaltijdbezorger in door de jaren heen wel veranderd. "Toen ik begon, moesten we de maaltijden op Merefelt in de keuken gaan halen. Hein Spoormans was de kok en die kookte echt heel erg lekker. Wij stonden dan te wachten tot de boxen gevuld waren en wij op weg konden. Bij grote drukte hielpen we ook wel eens gewoon mee om de boxen te vullen."

Anekdotes

Brandsma weet zich te herinneren dat hij de voorkeuren van 'zijn' mensen kende. "Mensen konden toen nog kiezen tussen verschillende maaltijden, in tegenstelling tot nu. Dan zag ik dat er een stuk vis in werd gelegd, ik wist dat die persoon geen vis lustte, dus werd het meteen veranderd voordat de deksel erop ging."
De ene anekdote volgt de andere op. "Ach je kende de voorkeuren en je kende de mensen. Je brengt de maaltijden bij de mensen binnen, je bent even gast in hun huis. Maar ook hulpje en klusjesman. Voor iemand die veel bibberde deden we de soep in een kop, soms stond er een pot jam op tafel, of ik er even de deksel af wilde draaien. Bij een ander dekten we de tafel. Maar het kwam ook voor dat je de maaltijd aan de deur moest afgeven."
Als maaltijdbezorger heb je een signalerende functie. "Daar krijgen we de nodige scholingen voor. We hebben onder andere te letten op
veiligheid in verkeer en voedsel, communicatie en dementie. Hoe ga je om met iemand die de deur niet open maakt want je moet toch die maaltijd afleveren. Hoe handel je dan. Mensen met dementie die zeggen niets nodig te hebben en de deur voor je neus dicht doen."
Hermann vindt de contacten met de verschillende mensen erg leuk. "Je doet leuke contacten op, kletst met mensen mee, soms ga je
helemaal in een verhaal mee."
Of hij zijn werk gaat missen? "Ik heb het altijd met veel plezier gedaan, een paar keer verzuimd door ziekte. En het lopen gaat wat moeilijker op mijn 83e . Soms moet je weten wanneer je moet stoppen en voor mij is dat nu. Ik hoop dat er zich mensen bij SWOVE melden die net als ik maaltijden willen gaan bezorgen. Heel mooi en dankbaar om te mogen doen."

www.swove.nl

Meer berichten