Het aanbrengen van de routeschildjes van het Brabants vennenpad. FOTO: Nivon.
Het aanbrengen van de routeschildjes van het Brabants vennenpad. FOTO: Nivon. (Foto: )

Ontdek Brabant, ontdek het Brabants vennenpad!

Een nieuw Brabants vennenpad... Zodat meer mensen - jong en oud - niet alleen dit prachtige pad, maar ook, tegenover de hectiek van het alledaagse leven, de rustgevende ervaring van het wandelen weer gaan beleven.

VELDHOVEN/OISTERWIJK - De uitgifte van de nieuwe wandelgids met routekaarten, routebeschrijvingen en praktische informatie is op vrijdag 5 juli geweest. Nu is ook de route in het veld gemarkeerd. Dit moment is aangegrepen om het Brabantsvennenpad landelijk en regionaal meer in de schijnwerpers te zetten, teneinde te bewerkstelligen dat meer mensen - jong en oud - niet alleen dit prachtige pad, maar ook, tegenover de hectiek van het alledaagse leven, de rustgevende ervaring van het wandelen weer gaan beleven.

Nederland is een fietsland, wandelen is helaas nog altijd minder in trek. Het Pieterpad, van Pieterburen aan de Waddenzee naar de Sint Pietersberg onder Maastricht, is inmiddels bij velen bekend. Dat geldt nog niet voor de meeste andere lange-afstandswandelpaden en streekpaden, zoals het Trekvogelpad, het Kustpad, het Grenslandpad, het Zuiderzeepad en het Waddenpad. Momenteel zijn er in Nederland zo'n 40 meerdaagse wandeltochten ontwikkeld, variërend in lengte van 80 tot 490 km, samen goed voor zo'n 10.000 km wandelplezier.

Het Brabants vennenpad van Nivon, lengte 258 km, voor het eerst beschreven in een wandelgids uit 1983, is een van de mooiste streek-wandelpaden in Nederland. Er zijn 3 manieren om de route te volgen. In de nieuwe wandelgids is deze duidelijk ingetekend op topografische kaarten schaal 1/25.000, en zijn er naast de kaarten steeds routebeschrijvingen in 2 richtingen aangegeven. Nivon is, naast bijvoorbeeld Wandelnet, een van de organisaties die sinds jaar en dag deze paden door het hele land ontwikkelen en beheren.

Om het de wandelaar makkelijk te maken is het Brabants vennenpad verdeeld in 12 etappes van elk voor zich zo'n 20 km. Iedere etappe begint en eindigt in een stadje of dorp waar tevens zowel slaap- als eetgelegenheden te vinden zijn. Het is mogelijk het pad in ongeveer 2 weken te bewandelen.
De wandelgids is te koop bij VVV's, ANWB-winkels en gespecialiseerde boekwinkels in plaatsen langs de route.

Meer berichten