Hugo Borst, schrijver van de boeken als 'Ma' en 'Ach, moedertje', heeft afgelopen week in Veldhoven de belevingstuin geopend. FOTO: Bert Jansen.
Hugo Borst, schrijver van de boeken als 'Ma' en 'Ach, moedertje', heeft afgelopen week in Veldhoven de belevingstuin geopend. FOTO: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Geuren, voelen en beleven belangrijk

Hannie Bettgens.

Open: Belevingstuin aan Berkt 37

Hugo Borst, schrijver van de boeken als 'Ma' en 'Ach, moedertje', heeft afgelopen week in Veldhoven de belevingstuin geopend. Een belevingstuin heeft elementen die geestelijk en lichamelijk stimulerend werken, voor mensen die dementie of een verstandelijke, zintuiglijke of fysieke beperking hebben.

VELDHOVEN - Voorzitter Leo Hendriks bedankt tijdens de openingsfestiviteiten afgelopen week alle partijen die het mogelijk hebben gemaakt om de belevingstuin in te richten. "De Rotary, Marcel van Dijk van Oogenlust die het ontwerp heeft gemaakt, Carolien van der Heiden (SWOVE), de gemeente Veldhoven en de Koninklijke Luchtmacht zijn vanaf het begin betrokken."
Mensen moeten langer thuis blijven wonen, jaarlijks stijgt het aantal ouderen en hulpbehoevenden. "Voor deze groep mensen is de belevingstuin uitermate geschikt om in te vertoeven. Het is een veilige omgeving, voorzien van een omheining waar iedereen vrij rond kan lopen. De belevingstuin is voor iedereen toegankelijk."
Wethouder Van Dongen is apetrots op gemeente Veldhoven en alle medewerkers die de realisatie van de belevingstuin mogelijk hebben gemaakt. "Het is een fantastische tuin geworden."

Bevrediging

Hugo Borst is aanwezig om de belevingstuin officieel te openen. "Ja lieve mensen, dementie is een volksziekte geworden. Mijn moeder is 5 jaar ziek geweest en is inmiddels overleden. Vooral in het begin van haar ziekzijn was ze zich bewust van haar ziekte. Dan helpt het echt dat je op een plek kan zijn waar je de ruimte krijgt, waar je alleen gelaten kan worden."
Borst zegt dat hij een zieke geest heeft en graag provoceert. Hij vraagt de aanwezigen of er nog 'geneukt' wordt. "Bij mijn moeder op de afdeling was een man die seksuele behoeftes had. Hij raakte andere vrouwen aan, ook mijn eigen vrouw, maar die vond het niet erg... Hahaha! De specialist ouderengeneeskunde wilde deze gevoelens onderdrukken met een pilletje. Daar waren de verzorgenden op tegen. Waarom niet aan de behoefte voldoen? Er werd een sekswerker geregeld, 3 keer is deze op bezoek geweest, daarna is de man overleden. Wat ik hiermee wil zeggen? Iedereen heeft behoeftes! Vooral mensen met dementie zijn gebaat bij geuren, voelen, beleven; bevrediging van de zintuigen."
Borst heeft zich verdiept in dementie en is ervaringsdeskundige door de dementie bij zijn moeder. "Geef deze mensen de ruimte, mijn moeder had daar enorme behoefte aan. Ga mee in de beleving, niet in discussie. Een bezoek aan een belevingstuin helpt daarbij."

Lichamelijk contact

Op de vraag of het niet gevaarlijk is om ouderen in een bijentuin te laten rondlopen, verzekert voorzitter Hendriks: "Bijen zijn een vredelievend volk, hele sociale dieren, dus dat past goed bij elkaar."
Borst onderstreept het belang liefdevol om te gaan met mensen met dementie. "En daarbij lichamelijk contact niet te schuwen. Maar ook het alleen zijn, moet kunnen als daar behoefte aan is. Ik vind het fantastisch dat de belevingstuin tot stand is gekomen. Doe-activiteiten zoals deze tuin moeten we omarmen, er moet nog veel meer komen waardoor mensen kunnen genieten in plaats van verpieteren."

Meer berichten