Een aantal belanghebbenden m.b.t. de samenwerking poseert tussen de zonnebloemen. FOTO: Bart van Overbeeke Fotografie.
Een aantal belanghebbenden m.b.t. de samenwerking poseert tussen de zonnebloemen. FOTO: Bart van Overbeeke Fotografie. (Foto: Bart van Overbeeke Fotografie)

ASML zoekt met Vincent naar de balans

Ad Adriaans

ASML gaat een samenwerking van tenminste 5 jaar aan met Van Gogh Brabant in Nuenen en het Van Gogh Museum in Amsterdam, waarin state-of-the-art technologie en de zoektocht van Van Gogh naar kleur en licht samenkomen.

VELDHOVEN - "Vincent van Gogh was een Brabander, een rebel en een vernieuwer. Licht inspireert hem en het staat centraal in zijn werk, net als bij ons. Het Van Gogh Museum in Amsterdam is een van de meest innovatieve musea in de wereld. 'Meest innovatief' is een sticker die we ook op ASML kunnen plakken", zegt Peter Wennink, president & CEO van ASML. Tot de samenwerking behoort onder meer het onderzoek dat ASML gaat doen naar de conservatie van de collectie van het museum.

Adriaan Dönszelmann is zakelijk directeur van het Van Gogh Museum. "Wij zijn hét centrum waar de kennis en de collectie van Vincent Van Gogh aanwezig zijn. We doen zelf intensief onderzoek naar de collectie. We hebben daarvoor veel expertise in huis, maar niet alle expertise. We willen de collectie graag behouden voor toekomstige generaties. Maar schilderijen verwelken als bloemen, zoals Van Gogh ooit zei."
3 jaar geleden zocht het museum contact met ASML. "De fundamentele kennis van ASML kan voor ons heel belangrijk zijn. Dankzij de bundeling van kennis kunnen we de kwaliteit van de collectie op een zo hoog mogelijk niveau houden."
ASML gaat eigen onderzoekers deels vrijstellen om onderzoek te doen naar de conservatie van de collectie. "Ik denk dat we mogelijk revolutionair onderzoek gaan doen", zo schat Wennink in.

Ook Frank van den Eijnden, directeur Van Gogh Brabant, is ontzettend blij met het initiatief. "Kunst, kennis, cultuur en techniek komen nu echt samen."
Het in Nuenen gevestigde Museum Vincentre wil samen met ASML meer jeugd bereiken. Op initiatief van ASML wordt er een Vincent's Lightlab gerealiseerd waarvan de opening begin 2021 staat gepland. Wennink: "Het wordt een ervaringsruimte waarin de rol van licht centraal staat in het werk van Van Gogh. Volwassenen en kinderen kunnen er ervaren hoe licht bepaalt hoe we naar een kunstwerk kijken."

ASML investeert de komende 5 jaar een bedrag van een cijfer met 6 nullen in de samenwerking. Wat is het belang van ASML om dit te doen? Wennink: "We zijn er van overtuigd niet alleen te werken voor de aandeelhouders. We hebben 5 stakeholders, belanghebbenden bij het bedrijf. Het gaat om de balans tussen die 5 groepen. Die willen we goed houden."

Meer berichten