Tijdens het zomerconcert van seniorenkoor 'Ligtklanken' op 23 juni, krijgt Kees van Kampen de Erespeld van de gemeente Veldhoven, uitgereikt door wethouder Hans van de Looij. FOTO: Ad Adriaans.
Tijdens het zomerconcert van seniorenkoor 'Ligtklanken' op 23 juni, krijgt Kees van Kampen de Erespeld van de gemeente Veldhoven, uitgereikt door wethouder Hans van de Looij. FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

'Terwijl de mensen leerden zingen, leerde ik dirigeren'

Ad Adriaans

Een groot deel al van zijn leven zingt Kees van Kampen (83) dat het een lieve lust is. Voor zijn werk voor De Ligtklanken heeft hij recent de Erespeld van de gemeente Veldhoven ontvangen.

VELDHOVEN - De Oerlenaar is het zingen met de paplepel ingegoten. "Mijn vader was bakker in Zevenbergschen Hoek én hij was een goede zanger. Hij zong in het kerkkoor en ik zong al op jonge leeftijd in het kinderkoor. De 3 jaar die ik op kostschool in Huijbergen zat, zong ik daar in het jongenskoor", schetst Van Kampen het begin van zijn zangcarrière.
In de beginjaren van zijn werkzame leven zit het zingen er niet in, totdat hij zich in 1968 aanmeldt bij het Veldhovens Mannenkoor (VMK). Vanaf 1989 zingt hij ook voor het Veldhovens Kamerkoor. In 2000 verruilt de zanger het VMK voor het Philips' Philharmonisch Koor (PPK). "Beide koren hebben dezelfde repetitieavond. Het klassieke repertoire van het PPK spreekt me meer aan. Mijn periode bij het VMK was een heel leuke tijd waaraan ik veel vrienden heb overgehouden."
Tot aan de fusie van de Veldhovense parochies dirigeert Van Kampen ook het St. Jankoor. Of dat allemaal niet genoeg is, zingt hij ook nog in het Gregoriaans kerkkoor van de Catharinakerk in Eindhoven. Ook het Consortium Musicum Divertimento (CMD) in Breda kan op hem rekenen. "Het CMD is een ad-hoc koor met symfonieorkest. We repeteren 5 ochtenden waarna en aantal concerten volgt in het buitenland. Deze maand gaan we met de partners naar Tsjechië."

Belangrijk

In 2003 richt Van Kampen seniorenkoor 'Ligtklanken' op. Hij volgt cursussen dirigeren en harmonieleer en begint met 5 à 6 leden. Gaandeweg groeit het koor naar zo'n 30 leden. "Terwijl de mensen leerden zingen, leerde ik dirigeren."
De repertoirelijst telt zo'n 70 nummers. Jaarlijks geeft het koor een zomer- en een winterconcert. Incidenteel zijn er optredens in onder meer Merefelt en Huize Sele en tijdens koordagen. De "Ligtklanken' is belangrijk voor de leden. "Ik ben me er heel erg van bewust geworden dat zo'n middag zingen veel voor de leden betekent. Samen iets doen, met anderen iets moois proberen te maken, betekent veel voor hen. En de pauze is belangrijk om even bij te kletsen."

Zijn hart ligt het meest bij zingen. "Muziek is een kunstvorm die mij erg aanspreekt. Mijn stem is mijn instrument."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden