Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl.
Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. (Foto: Ineke Radstaat)

En dat is een dagpauwoog, toch...

Van de redactie

Doe mee aan de tuinvlindertelling!

Het gaat slecht met de vlinders. In Nederland vinden ze nog maar weinig bloeiende bloemen. Gelukkig hebben veel mensen bloemen in hun tuin. De Vlinderstichting wil graag weten hoeveel vlinders daar gebruik van maken en roept iedereen op tussen zaterdag 6 juli en 28 juli mee te tellen in de tuin.

VELDHOVEN - Dagvlinders reageren snel op het milieu en de klimaatverandering. Door vlinders te tellen, is dus te meten hoe het met de natuur gaat. De Vlinderstichting verzamelt al jarenlang gegevens over vlinders, zodat ze beter beschermd kunnen worden. Iedereen die van vlinders houdt, kan tijdens de tuinvlindertelling dus bijdragen aan die kennis.

Herkennen en melden

Iedereen kan zijn of haar waarnemingen van vlinders in de tuin direct doorgeven via de app Vlindermee of de website www.vlindermee.nl. Hulp nodig bij het herkennen van vlinders? Download dan de handige vlinderherkenningskaart. Of gebruik de app Vlindermee om vlinders te herkennen.

Effecten van de droogte

De zomer van 2018 was extreem warm en droog. En dat zagen we aan de aantallen vlinders! Het waren er veel minder dan normaal. Veel voedselplanten waren verdroogd. In Noord-Brabant werden bijna 9.000 vlinders geteld. Dat waren vooral veel koolwitjes, die goed tegen hitte kunnen. De atalanta, de dagpauwoog en de kleine vos waren nagenoeg afwezig; in het noorden en noordwesten van het land werden ze wel meer geteld. De koninginnenpage werd in Noord-Brabant vaker gezien dan elders.

Waarom?

Insecten sterven in rap tempo uit, en ook met de vlinders gaat het niet goed. Er zijn veel minder vlinders dan 25 jaar geleden. Dat komt vooral doordat hun leefgebied verdwijnt. Vlinders leven van bloeiende bloemen en planten en ook rupsen hebben wilde planten nodig. Maar bloemenweides zijn verdwenen: bebouwd, betegeld of platgemaaid. Voedselplanten voor rupsen worden steeds schaarser. En ook het gebruik van gif is desastreus voor deze vrolijke vliegers.


2018:
In Brabant
worden bijna
9.000
vlinders
geteld

Vlinderklaar!

Tuinen zijn belangrijk leefgebied voor vlinders, gezien de verstedelijking misschien zelfs wel het belangrijkste leefgebied. Wat te doen om vlinders naar de tuin te lokken? Waarop komen vlinders af? Navolgend 3 tips.

1. Plant nectarrijke bloemen voor vlinders
2. Zorg voor voedselplanten voor rupsen
3. Gebruik geen gif

Wie meer informatie en tuinstips zoekt, die neemt een kijkje op de onderstaande website.

www.vlindermee.nl

Meer berichten