"Ik train de leden van de handboogvereniging VZOD, die zit achter David Lloyd", aldus Javier Fernández. FOTO: Jurgen van Hoof.
 "Ik train de leden van de handboogvereniging VZOD, die zit achter David Lloyd", aldus Javier Fernández. FOTO: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Uit Spanje: Javier Fernández

Tijs van den Boomen

Nieuwe Veldhovenaren in beeld, 2

Uit de hele wereld trekken mensen naar Veldhoven. Stadsonderzoeker Tijs van den Boomen schreef er een boek over. Slim zand wordt op vrijdag 30 augustus gepresenteerd in café In d'n Olie-fant, het Veldhovens Weekblad publiceert nu al een serie portretten van opvallende nieuwe Veldhovenaren. In deze 2e aflevering de beurt aan Javier Fernández uit Spanje.

VELDHOVEN - Met zijn getrimde baardje, zijn wollen trui en zijn glimlach van oor tot oor, doet Javier Fernández me eerder denken aan een Amerikaanse sportman dan aan de Spaanse nerd die hij naar eigen zeggen is: "Wij ICT'ers zijn sowieso de mafsten die er bij ASML rondlopen."

Logische taal

Ruim 4 jaar woont hij nu in Nederland en hij verstaat zo goed als alles: "Als ingenieur vind ik het een logische taal."
Toch praat hij liever Engels: "Ik houd er niet van iets half te doen... Ik zit nu op salsa dansen, dat laat ik ook pas zien als ik het echt beheers."

Sprookje

Javier stortte zich vanaf de eerste dag in de armen van Veldhoven en de liefde was wederzijds. Al snel kocht hij een huis, niet in Meerhoven, want expats mijdt hij zoveel mogelijk. "Een collega vroeg: 'Weet je wel wat je nieuwe adres, Sprookjesberg, betekent?'"
En wow, het bleek inderdaad een sprookje. "Ik werd meteen uitgenodigd voor de straatbarbecue. Ik heb hier meer contacten dan in Madrid, waar ik 3 jaar in een flat woonde en welgeteld 4 mensen heb ontmoet, de portier meegeteld."

Agenda trekken

Van het Spaanse beeld dat boven de Pyreneeën iedereen in zijn eigen wereld leeft, bleek niets te kloppen. Of tenminste bijna niets. "Op mijn werk maakte ik al snel vrienden, ook ASML'ers houden van uitgaan. Alleen dat Nederlanders hun agenda trekken en pas over
3 weken een afspraak kunnen maken, terwijl ik bedoelde om nú wat te gaan drinken, dat blijft hilarious."

Boogschieten

Ik knijp even in mijn arm, Javier is een expat naar mijn hart. Sporten bij David Lloyd?

'Ik werd
meteen
uitgenodigd
voor de
straatbarbecue'

Geen sprake van, dan blijf je in je eigen bubbel, dus gaat hij gewoon naar een 'gewone' crossfit in Eindhoven. En dan moet het mooiste in feite eigenlijk nog komen. In Spanje zat hij in het nationale boogschietteam, maar 6 dagen per week 7 uur per dag daarvoor trainen bleek niet vol te houden. In Nederland pakte hij de boog niet zelf meer op, want hij doet iets goed óf niet, maar hij ging wel voor de lol lesgeven. "Ik train de leden van de handboogvereniging VZOD, die zit achter David Lloyd. Hartstikke leuk! Ik zie ze groeien", aldus Javier Fernández uit Spanje.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden