Wethouder Mariënne van Dongen onthult de AED door het weghalen van een doek. "Supermooi dat je dit als buurt in de wijk kunt regelen." FOTO: Ad Adriaans.
Wethouder Mariënne van Dongen onthult de AED door het weghalen van een doek. "Supermooi dat je dit als buurt in de wijk kunt regelen." FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Cobbeek Zuid 'hartveilig' dankzij inzet bewoners

Ad Adriaans

Met de ingebruikname van 3 buurtAED's in Cobbeek Zuid, mag deze buurt zich 'hartveilig' noemen. De AED's zijn inmiddels opgehangen in de Zuringbeek, Biezebeek en Bussels.

VELDHOVEN - Dat een AED van nut kan zijn, is al geen vraag meer. "Half juni zijn ze geplaatst. Al na enkele dagen is de AED bij de Bussels opgehaald. Hij is niet gebruikt, want de ambulance was al ter plaatse", weet Henk van Hugten. De wijkmakelaar van Cordaad Welzijn is zaterdag 29 juni aanwezig in de Biezebeek bij de officiële ingebruikname van de automatische externe defibrillatoren.

Supermooi

Wethouder Mariënne van Dongen onthult de AED door het weghalen van een doek. Zij is enthousiast over het initiatief. "Supermooi dat je dit als buurt in de wijk kunt regelen. Ik ben onder de indruk van alle donaties; er zitten zelfs grote bedragen tussen. Dat betekent dat het leeft in de buurt." Er was een attentie voor de bewoners die hun woning beschikbaar stelden om er een AED te plaatsen, voor Bob Groeneveld die de reanimatiecursussen verzorgt en voor Hans Slaats voor het bevestigen van de AED's.

Heel snel

Van Hugten speelt een belangrijke rol in het project. "Enkele jaren geleden zijn we hier met buurtpreventie gestart. De mensen wilden er ook iets mee doen; zo ontstond het idee om reanimatiecursussen te verzorgen. Inmiddels zijn er 50 mensen in de wijk die kunnen reanimeren."
Sinds 1,5 jaar werken de Hartstichting en Philips aan een landelijk dekkend netwerk van burgerhulpverleners en AED's. Van Hugten: "We hebben de beheerders van de buurtpreventie en whatsapp-groepen in oktober bij elkaar geroepen. Eind maart kregen de 555 huizen in de wijk een brief in de bus met een oproep mee te werken aan het AED-project. Door een groep van 12 personen is in april huis-aan-huis gevraagd om een donatie te doen via de crowdfundingsite. Van 190 mensen is een bijdrage ontvangen." De actie is een doorslaand succes. Het geld voor 2 AED's was heel snel binnen, en het bedrag voor de 3e was eind april bereikt.

Helga Muller maakt deel uit van de projectgroep. "Ik vond het een goed idee. Zelf ben ik ook rondgegaan en heb daarbij leuke mensen ontmoet. Een van de AED's hangt aan de gevel van ons huis. We hebben ze naar beste weten over Cobbeek Zuid verdeeld."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden