Wijkzuster is van start in 't Look


José Kerkhofs (links) en Marilyn Bolle starten op woensdag 3 juli als wijkzuster in 't Look
José Kerkhofs (links) en Marilyn Bolle starten op woensdag 3 juli als wijkzuster in 't Look (Foto: )

Wijkzuster is van start in 't Look

Ad Adriaans

Wijkbewoners zijn enthousiast!

De wijkzuster maakt weer haar intrede in 't Look. Vanaf woensdag 3 juli vindt op de Messenmaker 6 het eerste wekelijkse spreekuur plaats van 14.00 tot 15.00 uur.

VELDHOVEN - Ik kan zelf niet meer koken... Ik moet naar het ziekenhuis en weet niet hoe ik vervoer moet regelen... Ik heb een klein wondje... Er dreigen financiële problemen... Voor al deze problemen kan de wijkzuster de weg wijzen.

Vrijwel alles

"We leggen de nadruk op het kopje koffie, maar vooral het geven van informatie is heel belangrijk", weet Marilyn Bolle. Samen met José Kerkhofs is zij vanaf woensdag 3 juli het gezicht van de wijkzuster voor de bewoners van 't Look.
Kerkhofs beschikt over een jarenlange ervaring in de zorg en Bolle werkt al 36 jaar als verpleegkundige in ziekenhuizen en in de wijkzorg. Ze kent de wijkzuster nog uit de tijd dat ze in Zeeland woonde waar ze opgegroeide. "De wijkzuster wist vrijwel alles van de inwoners van het dorp en kende de gezinssituatie. En als mensen vonden dat ze iets moest weten, werd ze wel door hen ingefluisterd."

Sociale kaart

4 jaar geleden krijgt Oerle al een wijkzuster. Er is een wekelijks inloopspreekuur in dorpscentrum d'Ouw School waar gezellig koffie wordt gedronken en waar iedereen zijn of haar verhaal kan doen. "De wijkzuster pikt er dingen op die een huisbezoek noodzaken. Dan krijg je zicht op het totaalplaatje want vaak is er heel wat aan de hand."
De sociale kaart is de leidraad voor de wijkzuster. Daarop staan allerlei instanties: een tuinmaatje voor de tuin, hulp bij financiële problemen, vrijwilligerswerk tot de instanties die zorg verlenen...

Op maat

De behoefte aan een wijkzuster komt naar voren in een enquête van wijkplatform 't Look. "De bewoners missen een wijkgebouw en een aanspreekpunt waar ze terecht kunnen met vragen over hun gezondheid en die van hun naasten. Dat heb ik opgepikt. Ik vind het ook zo leuk om te doen. Een mens is meer dan een patiënt. Ieder heeft zijn verhaal. Het mooiste is dat je zorg op maat kunt leveren", legt Bolle enthousiast uit.
Ze heeft nu bij Zuidzorg een route waarbij ze cliënten bezoekt om die te verzorgen of medische handelingen voor te verrichten. "Als wijkverpleegkundige kijk ik veel breder, je hebt veel meer de regie. Vroeger had je de zogeheten 'indicatiecommissie', nu doet de wijkzuster dat zelf."

Enthousiast

Het initiatief gaat uit van het wijkteam Oerle-Heikant en 't Look van Zuidzorg. Bolle zocht zelf de locatie die via de gemeente beschikbaar is gesteld. De dames kijken ernaar uit om te beginnen. "De wijkbewoners zijn heel enthousiast", weet Bolle al.

Alle wijkbewoners zijn voortaan op woensdagmiddag van harte welkom op het inloopspreekuur aan De Messenmaker, nummer 6. De koffie staat klaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden