Marjanne Smits (links) en Monique Hageman hebben het intiatief van een Wensfiets opgezet.
Marjanne Smits (links) en Monique Hageman hebben het intiatief van een Wensfiets opgezet. (Foto: )

Wensfiets zorgt voor een dag met een gouden randje

Van de redactie

Sinds maart zijn Marjanne Smits en Monique Hageman ermee bezig: het opzetten van de Wensfiets. Dit initiatief heeft dezelfde visie als de Wensambulance, maar dan kleinschaliger, alleen voor de Veldhovense bevolking en omstreken. De wensfiets is speciaal voor terminaal zieke mensen. Dat kan vanuit huis zijn, vanuit een hospice, een verpleeg- of ziekenhuis.

VELDHOVEN - "Inmiddels hebben we al vele mooie ritjes met gasten mogen maken. We maken hiervoor gebruik van een Opairfiets. Dit is een fiets met een gemakkelijke stoel voorop, waarin de gast alleen maar hoeft te genieten van de omgeving en het buitengevoel", vertelt Marjanne Smits, die samen met Monique Hageman het initiatief van de Wensfiets heeft genomen. Smits fietst zodat de gast niets hoeft te doen en Hageman zorgt voor de verpleegkundige ondersteuning waar dit nodig is.

Gouden randje

Hageman: "Het idee van de wensfiets is ontstaan toen de moeder van Marjanne terminaal ziek werd en in de hospice verbleef. Hier werd haar de mogelijkheid aangeboden om gebruik te maken van de wensambulance. Dit vond ze te veel 'gedoe'. Haar liefste wens was om nog een keer te fietsen. Dit was voor haarzelf niet mogelijk..."
Smits: "Vandaar dat we op zoek gingen naar mogelijkheden en uitkwamen bij de Opairfiets. Deze hebben we gehuurd en hebben haar nog een paar keer een dag met een 'gouden randje' mogen geven. Wat heeft ze hiervan genoten. Monique was hier ook iedere keer bij om eventueel medische ondersteuning te verlenen. De belofte om dit voort te zetten, na haar overlijden, voor anderen die terminaal ziek zijn, hebben we ingelost door de Wensfiets op te zetten."

Beiden: "Maar er komt veel bij kijken... Maar we krijgen veel medewerking van familie en omgeving. Ook diverse sponsoren hebben zich al aangemeld, zodat veel terminale mensen nog een dag met een 'gouden randje' hebben.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden