Altijd al een portret van uzelf in huis willen hebben? FOTO: Ad Adriaans.
Altijd al een portret van uzelf in huis willen hebben? FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Maar liefst 28 kunstenaars op de brink in Zandoerle

Ad Adriaans

Vanuit haar kapel Onze Lieve Vrouw van 't Zand zal Maria zich op 23 juni op het Place du Tertre van Montmartre in Parijs wanen. De historische brink in Zandoerle verandert zondag voor één dag in een kunstenaarsenclave.

VELDHOVEN - Ruim 40 jaar al vindt op het pittoreske plein in het centrum van Zandoerle rondom de feestdag van St. Jan de Doper een markt plaats. Om verschillende redenen komt er in 2014 een einde aan deze traditie. "Mensen vragen me nog steeds of er nog een St. Jansmarkt is. Er moet hier dus iets te doen zijn rondom St. Jan", vindt Maarten Prinsen. De uitbater van restaurant 't Zand loopt al enkele jaren rond met het idee van Montmartre. "Ik wilde een rustig evenement. Een kunstmarkt is precies een evenement dat hier past."

28 kunstenaars

In samenwerking met het in Zandoerle gevestigde Schilderatelier Hanneke van der Zanden is de eerste editie in 2018 een succes. De zoektocht naar kunstenaars levert met 25 creatievelingen meer op dan verwacht. "We wilden klein beginnen en dachten aan zo'n 10 deelnemers. Het werden er 25 en zondag 23 juni komen er zelfs 28 kunstenaars naar Zandoerle."

Als medeorganisator heeft Hanneke van der Zanden vorig jaar haar ogen goed de kost gegeven. "Het sfeertje was heel goed. Bezoekers waren heel belangstellend en namen de tijd om alles goed te bekijken."
Ook de interactie met de kunstenaars noemt ze een pluspunt. "Een deel van hen zit ook echt te werken. Ze raken in gesprek met de bezoekers en vertellen hen graag hoe ze bepaalde dingen doen. Ook de buurtbewoners zijn positieve berichten. Ze vinden het een fijn evenement dat hier goed past."

Langste schilderij

De kramen staan zondag verspreid opgesteld op de brink. Kunstvormen als schilderen, beeldhouwen, keramiek, glasobjecten, aquarel, sieraden, textielwerk en natuurlijke materialen zijn te zien. Er wordt werk gepresenteerd en deels is het ook te koop. Ook voor jonge kunstenaars in spe is er wat te doen. "Vorig jaar werd er gewerkt aan het langste schilderij van Zandoerle. De kinderactiviteit voor deze editie houden we nog even geheim", aldus Van der Zanden. Zelf demonstreert ze zondag het portrettekenen. Ook de Kunstuitleen Veldhoven en omstreken is aanwezig met een kraam. Voor 5,00 euro per maand kan er een kunstwerk geleend worden.

Meer berichten