Hsiang-Ling na haar succesvolle examen met de acht derde klarinettisten van de appgroep FOTO: Ad Adriaans.
Hsiang-Ling na haar succesvolle examen met de acht derde klarinettisten van de appgroep FOTO: Ad Adriaans. (Foto: ad)

Nederlands leren tijdens de 3e helft...

Ad Adriaans

De liefde bracht Hsiang-Ling Wee (44) naar Nederland. De Nederlandse taal leert ze vooral tijdens de 3e helft van de repetitie bij harmonie L'Union Fraternelle.

VELDHOVEN - In muziekschool Art4U spreekt een ontspannen Hsiang-Ling Wee donderdagavond 13 juni een volle tribune toe. Even later legt ze het HaFaBra d-examen af op klarinet. Ze speelt de sterren van de hemel en behaalt met een 8,5 voor de muzikale voordracht het hoogst haalbare diploma in de amateurmuziek.

Hard werken

Met Chinees en Engels is de in Singapore geboren Hsiang-Ling tweetalig opgevoed. Ze is er afgestudeerd in rechten en werkte er als advocaat. Na een periode in Chicago en Amsterdam woont ze sinds 5 jaar met haar man Joan Schutte en de kinderen Ella en Tim in Veldhoven. Kort daarop sluit ze zich aan bij harmonie L'Union Fraternelle. "Joan zei: Ga naar L'Union Fraternelle om het Brabants te leren en alle gezegden en spreuken."

Als tiener leert Hsiang-Ling in Singapore klarinet spelen van een andere tiener. Ze heeft als kind al pianoles gehad, dus ze kan al noten lezen. In Chicago volgt ze 2 jaar klarinetles en in Amsterdam speelt ze enkele jaren in de Amsterdamse Tramharmonie. "Mensen spraken daar Engels met mij."
In het begin is het voor Hsiang-Ling moeilijk om contact te maken en vriendschappen aan te gaan. "In Brabant hebben de mensen me meer omarmt dan in Amsterdam."
Ze krijgt in Zeelst een plekje tussen de 8 klarinetspelers op de 3e rij. "Ze sprak heel snel Engels, weet ik nog. We hebben haar direct opgenomen in de groepsapp. Daarin gaat alles in het Nederlands en Brabants", zegt klarinettiste Marijke van Noort.
"Ik moet hard werken om ze te kunnen begrijpen. Tijdens de repetitie mogen we niet praten. Sinds een jaartje blijf ik na de repetitie hangen om de taal te leren", legt Hsiang-Ling uit.

Oud papier

Dankzij haar inzet zit ze in de harmonie inmiddels op de eerste rij. "Daar mag je écht helemaal niets zeggen en er wordt meer van je verwacht. Maar ik wil het beste uit mezelf halen." Toch mist ze haar plekje tussen het 8-tal derde klarinetten wel. "Die zijn heel relaxed. Maar ik mag gelukkig wel in hun app-groepje blijven."

Is haar nog iets bijzonders opgevallen bij de harmonie? "Ja. Het ophalen van oud papier door de club. Net als andere leden loop ik jaarlijks een paar keer achter de vuilniswagen aan om oud papier op te halen. Een gestudeerd iemand die achter een vuilniswagen loopt, kan in Singapore echt niet."

////////////////

Op de foto: Hsiang-Ling na haar succesvolle examen met de acht derde klarinettisten van de appgroep

Meer berichten